Калуська районна
державна адміністрація

Управління Держпродспоживслужби в районі інформує


Ще раз про ботулізм!

2019.08.08

Санепідситуація щодо захворювання на ботулізм продовжує залишатися напруженою. У І півріччі фахівці Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 56 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 63 особи, при цьому четверо осіб померло. За аналогічний період минулого року в Україні зареєстровано 41 випадок захворювання на ботулізм, постраждало 46 осіб. Спостерігається збільшення кількості захворювань, спричинених вживанням рибної продукції, зокрема промислового виробництва. Із початку року серед усіх випадків ботулізму 31 пов’язаний із рибною продукцією, з яких 10 – ймовірно рибна продукція промислового виробництва.

За останні 30 років в Україні зареєстровано в середньому по 53 випадки цього небезпечного захворювання на рік. Летальність становить 11 процентів. Найвищі показники летальності в дитячому та літньому віці, що залежить від кількості токсину на одиницю маси тіла та загального статусу.

Ботулізм- це важке захворювання, яке без своєчасного специфічного лікування може призвести до смерті.

Захворювання викликається ботулотоксином, який виділяється збудником ботулізму в результатійого життєдіяльності (розмноження та накопичення) в харчових продуктах. Основною вимогою для розмноження палички та виділення токсину є анаеробні умови, тобто відсутність кисню. А це різного роду консерви. Клостридія ботулізму попадає в харчові продукти з частинками землі або під час неправильної розробки туш тварин, коли вмістом кишківника забруднюється м’ясо.

Консерви, в яких наявний збудник ботулізму, часто можуть бути піддуті (бомбажні), можуть мати специфічний запах прогірклого масла, однак це не є основною ознакою. Можливий варіант коли консерва візуально доброякісна, а споживши її виникає захворювання.

Симптоми ботулізму розвиваються не так різко як при інших харчових отруєннях, зазвичай перші прояви захворювання з’являються на 2-3 день після вживання забрудненого харчового продукту. Основні прояви захворювання -слабкість, головокружіння, сухість в роті, закрепи. Пізніше з’являється розлади центральної та вегетативної нервової системи які проявляються порушенням зору та  ковтання, розладами мови, в важких випадках – зупинкою дихання.

Лікування – тільки в умовах стаціонару - введення протиботулінічної сироватки.

Основною профілактикоюботулізму є ретельне очищення від грунту грибів, овочів, фруктів перед консервацією, правильна розробка туш тварин та риб, дотримання технології консервації (найкраще способом автоклавування). 

Перед використанням домашні консерви слід піддавати повторній термічній обробці методом кип’ятіння протягом 30 хвилин.

Не слід купуватиконсервовані в домашніх умовах продукти в місцях стихійної торгівлі та на ринках, дене можна торгувати консервами домашнього виготовлення, в’яленою та копченою рибами домашнього виготовлення,окостами, кров’яними та домашніми ковбасами.

В жодному разі не слід споживати консерви бомбажні, деформовані або з нехарактерним запахом. Якщо відкриті консерви мають змінений запах, колір, що свідчить про їх псування, неприпустимо їх вживати.Вони підлягають знищенню.

 

Нач. відділу державного нагляду за

дотриманням санітарного законодавства

Калуського районногоуправління

Головного управління Держпродспоживслужби у

Івано Франківській області

О.З.Ананєвич

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Серпень 2019
В П В С Ч П С
28 29 30 311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31