Калуська районна
державна адміністрація

Діяльність Президента України та Уряду


Україна парафувала з ЄС Угоду про Спільний авіаційний простір, - О. Вілкул

2013.11.29

 

28 листопада у Вільнюсі відбулось парафування Угоди про Спільний авіаційний простір (САП), або «Відкрите небо»України з країнами Європейського Союзу. Усі положення документа набудуть чинності не пізніше 2015 року.

Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул зазначив, що парафування Угоди призведе до важливих позитивних змін на авіаційному ринку України. На практиці це означає, що європейські компанії без обмежень зможуть літати у будь-які аеропорти України, а українські авіаперевізники – у будь-які аеропорти Європи.

«Завдяки цій Угоді європейські авіакомпанії отримають вільний доступ до українського ринку авіаперевезень, що дозволить нашим громадянам отримати можливість скористатися більшою кількістю маршрутів та якіснішим сервісом. А посилення конкуренції на ринку авіаперевезень створить умови для зниження цін на перельоти», - зазначив Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул.

Нагадаємо також, що з 1 грудня 2013 року набирає чинності Угода про співробітництво щодо цивільної глобальної навігаційної супутникової системи (GNSS) між ЄС та Україною. Відповідно до Угоди Україна отримує можливість залучатися до програм розробки, розгортання та використання європейської супутникової системи Galileo. В рамках реалізації цієї Угоди Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул та Віце-президент Єврокомісії Антоніо Таяні вчора підписали Спільну заяву про те, що Єврокомісія надасть технічну допомогу у розмірі 5 млн.євро для підвищення якості супутникової навігації на території України. Як попередньо обговорено із Європейською Комісією, підписання Спільної Заяви є офіційним початком проекту.

«Україна та ЄС системно реалізують спільні проекти з розвитку авіаційної галузі та підвищення безпеки перельотів», - зазначив Олександр Вілкул.

Міністр інфраструктури України Володимир Козак також наголосив, що Угода про Спільний авіаційний простір з Європою створює нові можливості для українських авіаперевізників, які зможуть суттєво збільшити кількість польотів до європейських країн та розширити їх географію. Отже, на думку Міністра, підписання Угоди про САП надасть значний поштовх для розвитку авіаційної галузі країни в цілому.

Довідково

Переговорний процес між Україною та ЄС стосовно укладання Угоди про Спільний авіаційний простір (САП) було розпочато у грудні 2007 року на виконання Указу Президента України від 19 жовтня 2007 року № 981 «Про делегацію України для участі у переговорах з Європейським Союзом щодо укладення Угоди між Україною та Європейським Союзом про Спільний авіаційний простір».

Метою Угоди є поступове формування Спільного авіаційного простору між Європейським Союзом та його державами-членами й Україною, який заснований, зокрема, на ідентичних правилах в сфері безпеки польотів, авіаційної безпеки, управління повітряним рухом, захисту навколишнього середовища, захисту прав споживачів, систем комп’ютерного бронювання, а також, що стосується соціальних норм в авіаційній галузі.

Відповідно до рішення саміту Україна-ЄС (лютий, 2013 рік) та Розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2013 №73-р «Про затвердження плану першочергових заходів щодо інтеграції України до Європейського Союзу на 2013 рік» було встановлено термін завершення переговорів до кінця 2013 року.

21-22 жовтня 2013 року в Брюсселі відбувся завершальний 8-ий раунд переговорів за результатами якого сторони завершили погодження тексту Угоди, а також домовилися про подальші дії щодо підготовки документа до його парафування під час Вільнюського саміту 28 листопада.




<<< Повернутись в розділ
Календар
Листопад 2013
В П В С Ч П С
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30