Калуська районна
державна адміністрація

Діяльність Президента України та Уряду


Україна ініціює приєднання до Центру передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки

2017.10.24

Захист критичної інфраструктури є пріоритетним напрямом безпекової політики України. Про це заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе  під час завершального заходу у рамках спільних з НАТО командно-штабних навчань з питань захисту критичної електроенергетичної інфраструктури, які проходили 16-20 жовтня цього року в Україні.

Віце-прем’єр-міністр наголосила, що гібридні війни та кіберзагрози - це виклики не тільки для безпеки України, а й для всієї Європи. Моделі кризового управління, стратегічне планування таміжвідомча координація потребують всебічного перегляду. Зусилля українських оперативних служб,пов’язані із загрозами об’єктам критичної інфраструктури України, мають ефективний, але, як правило, спонтанний та рефлекторний характер. Яскравим прикладом цього є надзвичайні ситуації, пов’язані з вибухами на складах у Балаклії та Калинівці. «Процес реагування на такі ситуації потребує значної кількості людського потенціалу та фінансових ресурсів, що створює незапланований тягар для державної економіки та внутрішньої ситуації в Україні в цілому. Тому нам потрібно максимально використати результати цих командно-штабних навчань для покращення захисту критичної енергетичної інфраструктури України», – додала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Віце-прем’єр-міністр також заявила, що Україна ініціює приєднання до Центру передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки. Цей крок дасть можливість запобігти загрозам і викликам в енергетичній сфері та зміцнить критичну інфраструктуру нашої держави. 

Заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України з питань європейської інтеграції Наталія Бойко відзначила важливість розширення співпраці з НАТО в напрямку зміцнення енергетичної безпеки. Вона наголосила, що результати навчань матимуть важливе значення для розвитку можливостей України в питанні забезпечення захисту критичної електроенергетичної інфраструктури, підвищення рівня національної та міжнародної безпеки, включаючи реагування на гібридні та кіберзагрози. «Упевнена, що результати навчань – це значний спільний крок у поглибленні співробітництва України та НАТО, зокрема в енергетичному секторі», - зазначила заступник Міністра.

З вітальними промовами виступили також заступник Верховного головнокомандувача ОЗС НАТО з трансформації НАТО адмірал Манфред Нільсон, представник Міжнародного секретаріату НАТО Майкл Рюле, Віце-міністр закордонних справ Литовської Республіки Даріус Скусевічюс.

Зазначені командно-штабні навчання проводяться на виконання Річної національної програми під егідою Комісії Україна – НАТО на 2017 рік, затвердженої Указом Президента України №103/2017.

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Жовтень 2017
В П В С Ч П С
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4