Калуська районна
державна адміністрація

Діяльність Президента України та Уряду


Сподіваюся, що це рішення буде прийнято до 1030-річчя Хрещення Русі-України – Президент щодо надання Томосу про Єдину Помісну Українську Церкву

2018.04.18

 
Президент Петро Порошенко сподівається, що рішення щодо надання Томосу про Єдину Помісну Українську Церкву Вселенським Патріархом Варфоломієм І буде ухвалене до 1030-річчя святкування Хрещення Русі-України.

«Дуже сподіваюся, що це рішення буде прийнято до 1030-річчя Хрещення Русі-України», - сказав Глава держави під час зустрічі з керівниками депутатських фракцій і груп щодо підтримки відповідного Звернення до Варфоломія І.

«Безумовно, кожен з вас розуміє, що це є абсолютно історична подія в історії нашої держави. Це не є церковна подія. Це є подія незалежності України, яка відбувається в дуже непрості часи», - сказав Президент. Він зазначив, що це важливо для того, щоб «ми мали, так як більшість в православному світі, свою єдину автокефальну церкву», - сказав Петро Порошенко.

«Церкву євхаристичну, молитовно поєднану з іншими помісними церквами, але адміністративно ніяк не залежну, ані від Москви, ані від кого іншого», - підкреслив Президент, говорячи про нову Єдину Помісну Українську Церкву. На його переконання, у цьому питанні «слід виходити з давнього канонічного принципу: громадянським і земельним розподілом нехай слідує розподіл церковних справ». «І ми діємо чітко у відповідності до цього зазначеного принципу», - констатував Глава держави.

«Україна, як незалежна держава, згідно з традиціями православного світу не просто має право, але на мою думку, просто зобов’язана цю церкву створити. І не упустити цю можливість і продемонструвати таку саму єдність, як продемонструвала церковна ієрархія», - додав він.

Петро Порошенко зазначив, що всі помісні церкви нового та новітнього часу були конституйовані лише і тільки в рамках взаємодії церкви і держави, тому необхідне звернення до Його Всесвятості і керівника держави, і церковних ієрархів.

«Я, як Президент, прийняв рішення звернутися до Вселенського Патріарха з проханням щодо надання Томосу про Помісну Автокефальну Церкву. І просив би вас, шановні колеги, бо є речі, які нас точно всіх об’єднують, щоби Парламент підтримав це звернення і зробив це якомога швидше», - сказав Глава держави, додавши, що і Президент є представником українського народу, і Парламент є представником народу.

«В цій ситуації, як на мене, є дуже важливо, щоб ми продемонстрували єдність церковну, єдність народну і єдність влади», - додав він.

Президент зазначив, що за підтримки цього звернення і Верховною Радою, він передасть його Варфоломію І: «З вашого дозволу я, якщо буде це рішення Парламенту, Звернення Президента, Звернення церковних ієрархів, передам Вселенському Патріарху для того, щоб воно було якнайшвидше розглянуто і прийнято відповідне рішення», - сказав Петро Порошенко.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, в свою чергу, зауважив: «Є речі важливі і є речі фундаментальні. Єдина Помісна Автокефальна Церква – питання далеко за межами нас самих - це фундаментальне питання буття української держави».

За його словами, багато зусиль було докладено для цього. Зокрема, він також повідомив про свою зустріч із Вселенським Патріархом для обговорення процесу створення Єдиної Помісної Церкви. «Вважаю, що якщо ми маємо сьогодні шанс на таке рішення в Константинополі, то ми зі своєї сторони повинні зробити все можливе і неможливе», - зауважив Голова Парламенту.

Він нагадав, що свого часу ВР проголосувала звернення до Вселенського Патріарха та висловив переконання у необхідності невідкладного розгляду даного питання.

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Квітень 2018
В П В С Ч П С
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5