Калуська районна
державна адміністрація

Діяльність Президента України та Уряду


Заходи з відзначення 1030-річчя Хрещення Київської Русі-України цьогоріч мають відзначатися якнайвищим рівнем, - Павло Розенко

2018.07.20

Значимість цьогорічного святкування ювілею Хрещення Київської Русі пов’язане із анонсованою Президентом України можливістю отримання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні. Про це на засіданні Оргкомітету з підготовки та відзначення 1030-річчя Хрещення Київської Русі-України сказав віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

«Цього року виповнюється 1030 років від того часу, як Київська Русь прийняла християнство. Ця історична подія поклала початок нової епохи, коли була створена Київська держава й утвердилася національна духовна традиція. Ми усвідомлюємо значимість саме цьогорічного святкування ювілею Хрещення Київської Русі та очікувань українського суспільства, пов’язаних із анонсованою керівництвом держави можливістю отримання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні», - сказав він.

Павло Розенко нагадав, що у квітні 2018 року, після чергової зустрічі Президента України Петра Порошенка з Вселенським патріархом Варфоломієм, Президент попросив Парламент підтримати його повторне звернення до патріарха Варфоломія. До звернення Президента були додані відповідні звернення ієрархів Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви з проханням про надання Томосу про автокефалію православної церкви в Україні. 19 квітня 2018 року Парламент України підтримав це звернення Президента, а 22 квітня 2018 року Священний Синод Вселенського патріархату видав комюніке, в якому зазначив, що Синод прийняв ці звернення української релігійної та світської влади до розгляду.

«Ювілейне відзначення 1030-річчя Хрещення стане своєрідним показником щодо готовності українського суспільства і держави діяти в єдиному напрямку, об’єднуватися навколо спільних ідей та реалізовувати їх. Тому, враховуючи високий рівень суспільних очікувань та уваги, цьогорічна підготовка та проведення мають відзначатися якнайвищим рівнем», - наголосив віце-прем’єр-міністр.

Він також зазначив, що на святкування ювілею 1030-річчя Хрещення Київської Русі-України запрошені іноземні гості, представники православних і католицьких церков світу, зокрема офіційна делегація Вселенського патріархату, представники українських церков у діаспорі.

Нагадаємо, що в ході засідання оргкомітету віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко доручив правоохоронним органам, зокрема МВС та Нацполіції, гарантувати безпеку громадянам під час заходів з відзначення 1030-річчя Хрещення Київської Русі-України.

«Ми отримали від релігійних організацій, зокрема УПЦ КП, УАПЦ та громадських організацій, звернення про проведення цілої низки масових заходів в рамках відзначення 1030-річчя Хрещення Русі, насамперед, 28 липня. Я доручаю правоохоронним органам, і звертаю на це увагу МВС і Нацполіції, гарантувати безпеку громадянам під час проведення цих заходів. Потрібно зробити все можливе, щоб уникнути будь-якого загострення, будь-яких провокацій і щоб усі заходи пройшли мирно, конструктивно і показали всьому світу, що українці можуть єднатися і проводити такі заходи спільно і всі разом», - сказав віце-прем’єр-міністр.

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Липень 2018
В П В С Ч П С
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4