Калуська районна
державна адміністрація

Місцевий розвиток орієнтований на громаду


Прикарпатські ОТГ здійснюють заходи із забезпечення енергоефективності та енергозбереження

2018.03.26

 
Децентралізація передбачає зміну філософії управління у громадах. До реформи сільські, селищні ради фактично не приділяли особливої уваги питанню енергоефективності.

Зараз, коли системні перетворення стрімкими темпами впроваджується в життя, коли кошти й повноваження передаються на місця – голови територіальних громад та депутатський корпус починають змінювати пріоритети у своїй діяльності. Тепер їм необхідно надавати своїм мешканцям максимальну кількість послуг, маючи подекуди обмежені ресурси. Саме тому в ОТГ нині шукають альтернативні джерела з енергоефективності та енергозбереження.

Про це сказав виконавчий директор Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Максим Чопей в ефірі ОТБ «Галичина» у програмі «Про головне в деталях».

«Вже сьогодні прикарпатські територіальні громади проводять заходи з енергоефективності. В основному – це перехід із газу на електрику або тверде паливо. У багатьох ОТГ здійснюються комплексні заходи із термомодернізації будівель, а також залучаються міжнародні проекти з енергозбереження», — підкреслив експерт. 

«Енергоефективність – це не тільки перехід на альтернативні види палива, а це ще й процес економії коштів. Нині у громадах працюють над питанням зменшенням своїх витрат за енергоресурси», — наголосив Максим Чопей.

Максим Карпаш, проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ, наголошував на тому, що на Прикарпатті вже є хороший приклад із впровадження відновлювальної енергетики. За його словами, це сонячна електростанція «Богородчанська-1», яка має потужність – 2,8 МВт, а її річне виробництво електроенергії становить 2,8 млн кВт/год. «Така станція приносить серйозний дохід у бюджет Старобогородчанської ОТГ, а також створюються нові робочі місця, — сказав науковець.
Своєю чергою, голова Старобогородчанської ОТГ Ярослав Здерка акцентував на важливості використання одразу декількох видів енергетики в територіальних громадах. Окрім сонячної, наголошував на важливості біо- та вітроенергетики.

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Березень 2018
В П В С Ч П С
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31