Калуська районна
державна адміністрація

Місцевий розвиток орієнтований на громаду


Впровадження моніторингу будівельних робіт та інвентаризацію інвестиційного потенціалу ОТГ обговорювали в Івано-Франківському ЦРМС

2018.08.17

16 серпня в Івано-Франківському центрі розвитку місцевого самоврядування, який працює за підтримки Програми «U-LEAD Європою», відбувся тренінг «Створення системи моніторингу будівельних робіт». У рамках тренінгу йшлося про хід реалізації проектів ОТГ області за кошти інфраструктурної субвенції та кошти Державного фонду регіонального розвитку.

За словами радника Івано-Франківського ЦРМС з питань просторового планування та управління ресурсами Тетяни Данилів, кожна ОТГ у процесі реалізації проектів за кошти інфраструктурної субвенції та ДФРР зіштовхується з певними проблемами, зокрема,  виготовлення проектної документації та здачу в експлуатацію об’єктів.

Покрокові рекомендації щодо реалізації проектів із будівництва, реконструкції та капітального ремонту були головною темою тренінгу.

«Важливо враховувати зміни в законодавстві. Однією з таких новацій є введення Державною архітектурно-будівельною інспекцією відкритого доступу до реєстрації дозвільних документів на початок будівельних робіт. Тепер на відкритих порталах можна побачити, де ведеться будівництво. Це здійснюється шляхом реєстрації повідомлення про початок будівельних робіт або подання декларації про початок будівельних робіт», - наголосила Тетяна Данилів.

У свою чергу, радник Івано-Франківського ЦРМС з питань регіонального розвитку Ігор Мельничук наголосив, що цьогоріч ОТГ Прикарпаття подали та вже розпочали реалізацію 129 проектів за кошти інфраструктурної субвенції. Перші транші коштів громади вже отримали, проте є і певні труднощі для громад.

«Серед найпоширеніших проблемних  питань є те, що багато проектів передбачають проведення експертизи, яка проводиться у Києві і триває до кількох місяців. Тому початок будівельних робіт відсувається у часі. Серед труднощів також додаткові вимоги щодо документів від Держказначейства», - відзначив Ігор Мельничук.

Також під час тренінгу представники прикарпатських громад мали можливість поспілкуватись із представником урядового офісу в Західній Україні «UkraineInvest» Андрієм Павлівим.

Оскільки питання залучення інвестицій є пріоритетним для усіх ОТГ, то співпраця з «UkraineInvest» через посередництво Івано-Франківського ЦРМС дасть додаткові можливості громадам.

«Громадам, насамперед, потрібно інвентаризувати власні ресурси, знати кількість і якість своїх природних та людських ресурсів, щоб ми розуміли, які інвестиції там можна розмістити», - наголосив представник урядового офісу «UkraineInvest» в Західній Україні Андрій Павлів.

Далі «UkraineInvest», отримуючи запити від інвесторів, пропонує ті чи інші майданчики для вкладення, в тому числі і в громадах, та супроводжує реалізацію інвестиційного проекту.

Прикарпатські ОТГ зараз роблять лише перші кроки у напрямку інвентаризації свого інвестиційного потенціалу. Інвестиційні паспорти на сьогодні розробили Витвицька та Печеніжинська ОТГ. У Рожнівській громаді Косівського району інвестиційний паспорт лише розробляють, але певні кроки вже зробили. Зокрема, шукають інвесторів для сокопереробки та розвитку молочного напрямку, а також енергетики.

«У Рожнівській громаді великі площі, засаджені яблуневими садами, а здавати на переробку цю сировину ми можемо лише у Тернопільську або Чернівецьку область, тож думаємо над пошуком інвестора для будівництва сокопереробного заводу. Хочемо також розвивати молочний напрямок та маємо ділянку з цільовим призначенням для енергетики», - розповів начальник відділу проектної, інвестиційної та підприємницької діяльності Рожнівської ОТГ Микола Никифоряк.

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Серпень 2018
В П В С Ч П С
29 30 311 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1