Калуська районна
державна адміністрація

Новини


На засіданні протиепізоотичної комісії йшлося про поширення африканської чуми свиней і сказу

dscf6655

2017.09.19

19 вересня відбулося засідання районної надзвичайної протиепізоотичної комісії.

На засіданні комісії обговорили кілька питань. Начальник управління Держпродспоживслужби в районі Григорій Химич вкотре нагадав присутнім, що епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней в Україні свідчить про стійку інфікованість та циркуляцію вірусу АЧС у навколишньому середовищі, зокрема серед дикої фауни, що спричиняє значні економічні збитки як для населення, так і для держави. Нещодавно дане захворювання виявлено у Городенківському районі. Це вже 109 випадок в Україні. Благополучною залишається лише одна область у нашій державі – Львівська.

На засіданні комісії обговорили дану ситуацію та прийняли заходи, щоб убезпечити наш район від поширення вірусу АЧС. Зокрема, буде здійснюватися депопуляція диких кабанів та ін. Вкотре наголошувалося, що при найменшій підозрі тварин на дане захворювання негайно звертатися до ветеринарних служб. Також, згідно рішення комісії, необхідно й надалі інформувати громадськість Калущини через засоби масової інформації про небезпеку африканської чуми свиней.

На засіданні комісії йшлося і про випадок сказу у селі Мошківці. Нещодавно у цьому селі на подвір'ї приватного помешкання лисиця покусала собаку. Через деякий час виявили труп собаки. Відібравши патматеріал собаки на дослідження, ветлікарі підтвердили, що тварина була хвора на сказ. Господаря собаки провакцинували.

Обговоривши дану ситуацію, члени комісії прийняли заходи з ліквідації захворювання на сказ у селі Мошківці. Зокрема, передбачено проведення вакцинації усіх сприйнятливих на сказ тварин. Також, згідно рішення комісії, у приватному помешканні необхідно здійснити дератизацію. В межах загрозливої зони заборонено полювання на тварин до зняття карантинних обмежень.

Начальник управління Держпродспоживслужби в Калуському районі Григорій Химич зазначає, що впродовж року – це вже 9 випадок захворювання на сказ у районі.

Начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління Держпродспоживслужби у районі Оксана Ананєвич додає: «Дане захворювання – дуже небезпечне для людини. Якщо не надати вчасно антирабічну допомогу, людина помирає. Тому кожен, хто мав контакт зі скаженою твариною, повинен негайно звернутися до медустанови та вчасно отримати вакцину».

 

 

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Вересень 2017
В П В С Ч П С
27 28 29 30 311 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30