Калуська районна
державна адміністрація

Новини


Медики закликають не зволікати із вакцинацією дітей

43

2018.04.25

З 23 до 29 квітня 2018 року в усьому світі, зокрема, і в Україні, традиційно проводиться Всесвітній тиждень імунізації, який цьогоріч проходить під гаслом «Вакцини приносять результат!». На цьому наголосили учасники прес-конференції, яка відбулася 24 квітня. На питання журналістів відповідали головний лікар обласної дитячої клінічної лікарні Радислав Котурбаш, експерт з епідеміології департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Наталія Ковбасюк та обласний дитячий імунолог Галина Бенько.

Метою проведення Всесвітнього тижня імунізації є сприяння використанню вакцин для захисту людей різного віку від хвороб. Адже, як наголошують медики, імунізація рятує мільйони життів і широко визнається як один з найбільш успішних і економічно ефективних заходів у світі.

Головний дитячий імунолог Прикарпаття зазначила, що на сьогодні питання імунізації в нашій країні є серйозним, проблематичним водночас і вимагає повноцінної інформації. Щеплення проводяться для того, щоб захистити від тих серйозних захворювань, які ще зустрічаються у цілому світі. Кожного року різні країни світу переглядають свої календарі щеплень, наукові інститути працюють над удосконаленням вакцин. І ці всі заходи покликані для покращення якості життя. «Наразі в нашій країні ще недостатній відсоток щеплених дітей, - говорить Галина Бенько. – Але питання вакцинації у кожного на слуху, і саме йому надають великого значення на всіх рівнях». Спеціаліст має надію, що в недалекому майбутньому дітки будуть повноцінно вакциновані згідно календаря щеплень.

Ключовими цілями імунізації є зменшення кількості випадків смертності й інвалідизації від інфекційних захворювань, формування колективного імунітету та зниження витрат системи охорони здоров’я на лікування вакцин-керованих недуг. На сьогодні вакцинопрофілактика дозволяє попередити близько 17% випадків дитячих смертей у віці до 5 років і забезпечити захист не лише від таких захворювань як дифтерія, кашлюк, правець, поліомієліт, а й від пневмонії, яка в наші дні є причиною більшості випадків смертності серед дітей раннього віку. У свою чергу, інноваційні та комбіновані вакцини відкривають можливість захистити підлітків і дорослих від таких захворювань, як грип, менінгіт, рак печінки та рак шийки матки.

За словами Радислава Котурбаша, вакцинація – це акція не одного дня чи одного року. Батьки мають звертатися в медичні заклади за вакцинацією згідно календаря щеплень для того, щоб захистити своїх дітей. «На сьогодні в області є 236 527 доз вакцин, - повідомляє керівник медичного закладу. – Тільки єдиної вакцини на даний час нема, не тільки в Івано-Франківській області, а й в Україні загалом, це вакцини проти сказу. Та як повідомила в.о. міністра охорони здоров’я під час наради, закупівля даної вакцини пройшла і її поставка очікується десь на червень».

У свою чергу експерт з епідеміології Наталія Ковбасюк розповіла про ситуацію в області з кором. Всього від початку 2018 року госпіталізовано 1249 осіб, в тому числі 808 дітей віком до 17 років. Виявлені 2 випадки кору серед вагітних. Зареєстровано один летальний випадок, який був лабораторно підтверджений.На даний час Прикарпаття забезпечене достатньою кількістю вакцини проти кору.

Фахівці закликають не відмовлятися від щеплень і не зволікати з вакцинацією дітей, бо це важлива річ у житті кожної людини. 

Відділ взаємодії із засобами масової інформації та книговидання управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Квітень 2018
В П В С Ч П С
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5