Калуська районна
державна адміністрація

Новини


Про актуальні проблеми медичної реформи говорили на колегії департаменту охорони здоров’я

276

2018.10.02

Днями під головуванням директора департаменту охорони здоров’я Миколи Стовбана та голови постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики Манолія Піцуряка відбулось засідання колегії профільного підрозділу Івано-Франківської облдержадміністрації.

Участь у заході взяли керівники обласних, міських та районних закладів охорони здоров’я та спеціалісти департаменту.

Під час колегії учасники розглянули низку питань.

Зокрема, про діяльність дитячої алергологічної служби області доповіла експерт ДОЗ ОДА з дитячої алергології Ірина Парандій. За словами фахівця, наша сучасність характеризується винятково тривожною ситуацією щодо зростання частоти алергічної патології. Саме алергічні захворювання – поширена патологія в дитячому віці. За даними міжнародних епідеміологічних досліджень, ними хворіють від 25% до 30% дитячого населення. Кожні 10 років захворюваність на алергічні недуги збільшується у двічі. В Україні, згідно даних популяційних досліджень, атопічний дерматит діагностується в 7,6% дитячого населення, бронхіальна астма – в 5,8%, а показник захворюваності алергічним ринокон’юктивітом складає 4,86%. «Найчастіше це пов’язується з недосконалістю лікарів первинної ланки, з низькою настороженістю з їхнього боку в напрямку алергопатології, недооцінкою лікарями впливу генетичних факторів та оточуючого середовища на розвиток алергічних недуг у дітей», - заначила спеціаліст. Обласний експерт говорить і про те, що вузькі спеціалісти з алергології та сучасні лабораторії більше зосереджені в обласних центрах, що є також проблемою для людей з віддалених сіл та районів.

Також  було заслухано питання щодо медичної реформи, а саме стану автономізації закладів, підписання декларацій з пацієнтами та укладання договорів з Національною службою здоров’я України. Як повідомила у своєму виступі головний спеціаліст із сімейної медицини Юлія Монюк, станом на 25 вересня в області до медичних інформаційних систем підключено 181 заклад охорони здоров’я. Івано-Франківська область займає 12 позицію серед регіонів держави. Щодо автономізації закладів, то 36 закладів вже стали комунальними некомерційними підприємствами, 12 медичних закладів у процесі перетворення, 14 закладів уклали угоду з Національною службою, 4 з яких отримують кошти з НСЗУ з липня, а 10 перейдуть на іншу модель фінансування з жовтня 2018 року. 22 заклади очікують на отримання ліцензії.

На завершення засідання начальник відділу технічного нагляду при департаменті Наталія Клегена доповіла про стан підготовки закладів охорони здоров’я до роботи в осінньо-зимовий період 2018-2019 роки. 

 

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Жовтень 2018
В П В С Ч П С
301 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3