Калуська районна
державна адміністрація

Новини


Проведено акцію «Яворина-2019»

2019.10.21

Думка про відвідини найвіддаленішої і найкраще замаскованої криївки  вояків УПА виношувалась в наших серцях уже декілька місяців поспіль. І ось настав той довгожданий день для нас: 17 жовтня 2019р.

Ми дібралися до села Липа Долинського району в такому складі: вчителі Захисту Вітчизни відділу освіти, молоді та спорту Калуської райдержадміністрації, Верхнянської ОТГ Верхнянської сільської ради, Войнилівської ОТГ Войнилівської селищної ради, Новицької ОТГ Новицької сільської ради, а також Тимчишин Віра Михайлівна-донька провідника Карпатського краю – «Роберта».  Нас приязно і тепло зустрів місцевий житель Ігор Михайлович та вчителька початкової школи Липівської філії Слободоболехівської гімназії імені Дмитра Квецка Руслана Степанівна. В центрі села височіє білий пам'ятний постамент крайовому провіднику УПА Ярославу Мельнику – «Роберту». Трагічні спогади пані Віри, Ігоря Михайловича, спільна молитва, запалені лампадки, спів «Вічная пам'ять…» повернули нас до трагічних  маловідомих подій про учасників ОУН-УПА, котрі полягли у нерівній боротьбі за волю України. Ім'я «Роберта» серед тих ,що навічно вписані у скипілі кров'ю скрижалі визвольної боротьби українського народу у Другій світовій війні. Далі подолавши кілька кілометрів крутих гірських стежок від села Липа, ми побачили місце, де загинув геройською смертю майор «Роберт» разом із своєю дружиною і вірними побратимами. Ми переконалися, що навіть за допомогою зрадника знайти їхній бункер було вкрай важко.

Із розповіді ми дізналися, що майже тиждень спецгрупа, 100 бійців і командирів внутрішніх військ  МВС кілька днів безуспішно нишпорили по лісі у пошуках схрону, але він був так надійно замаскований, що всі зусилля виявились марними.  Випав невеликий сніг, який над криївкою почав танути швидше ніж довкола, і о 16 годині 31 жовтня 1946 року місце схову повстанців було виявлене. На той час у бункері крім «Роберта» перебувала його дружина з малою грудною дитиною, провідник СБ «Скала»і кілька стрільців охорони. Більшовики вимагали у них здатися живими, але після того, як було спалено документи, з бункеру почувся Гімн України, а потім пролунали постріли. «Роберт» вбив свого сина, дружину Антоніну, а відтак і себе. Інші мали одні одних повбивати, останній повинен був підірвати бункер. Так і сталося, тільки останній партизан бункер не підірвав.

Саме там, в урочищі Глибокому, що біля підніжжя гори Яворина поблизу села Липа Долинського району, щорічно проводиться патріотична акція вшанування погиблих героїв України, борців за волю і незалежність, які полягли у нерівній боротьбі з ворогом у жовтні 1944-го, - курсантів старшинської школи УПА «Олені» та 1 листопада 1946-го року – крайовий провідник ОУН «Захід-Карпати» Ярослав Мельник з дружиною, маленьким синочком та побратимами. Незламні, горді, сильні, як граніт.

Українські повстанці

Боролись як могли,

Останні набої

Для себе берегли. (Із пісні «Ах, лента за лентою….)

Ми висловлюємо щиру вдячність за допомогу у проведенні патріотичної акції «Яворина 2019» начальнику відділу освіти Витвицької ОТГ Витвицької сільської ради Джесі Галині Володимирівні, директору Слободоболехівської гімназії імені Дмитра Квецка Юсипу Івану Юрійовичу, місцевому жителю Ігорю Михайловичу та вчительці початкової школи Липівської філії Слободоболехівської гімназії імені Дмитра Квецка Покришці Руслані Степанівні.

Слава Україні!  Героям слава! Україна понад усе!

        

Наталія Савчук, методист районного методичного кабінету

відділу освіти, молоді та спорту Калуської районної державної адміністрації                     




<<< Повернутись в розділ
Календар
Жовтень 2019
В П В С Ч П С
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2