Калуська районна
державна адміністрація

Новини


Чим шкідливий нікотин

32

2019.11.21

Міжнародний день відмови від паління у світі відзначають щороку у третій четвер листопада.

Вперше про тютюн в Європі стало відомо ще 457 років тому. Саме тоді король Іспанії Філіп ІІ відправив медика Франсиско Фернандеса до Мексики для вивчення тамтешніх рослин та харчів. Тоді й було вперше привезено та описано тютюн. Спершу його жували та нюхали, а згодом почали курити.

Відтак, фахівці американської серцевої асоціації наголосили, що нікотин викликає залежність, з якою важко боротися. Колись люди, які нюхали тютюн могли позбавитися головного болю, а під час епідемії чуми тютюн палили для профілактики. Згодом ставлення до тютюну різко змінилося. У Туреччині за куріння карали на смерть, а в Італії вживати тютюн вважалося диявольською звичкою, за яку людей відлучали від церкви.

У 18 столітті куріння стало модним. Станом на сьогодні в цілій планеті сигарети палять понад 1,3 млрд людей. За одну секунду у світі спалюють 300 тисяч сигарет. Якщо говорити про Україну, то у нас кожна 4-та людина в палить першу сигарку у віці 10 років. З-поміж інших держав Україна посідає 17-те місце за кількістю курців.

За словами лікаря-нарколога кабінету замісної підтримуючої терапії Наталії Мельник, основною діючою речовиною тютюну є нікотин, його відносять до психостимулюючих засобів і він може викликати залежність.

«Тривале паління тютюну має погані наслідки для людського організму. Зокрема, в людини, яка багато палить, можуть утворюватимуться тромби, підвищуватися рівень холестерину та збільшується ризик виникнення онкологічних захворювань. Окрім цього, страждає серцево-судинна система, відповідно може бути інфаркт, аневризма аорти і навіть раптова зупинка серця. Негативний відбиток паління залишає і на дихальній системі та провокує виникнення хронічного бронхіту та раку легень», - наголошує Наталія Мельник.

Окрім раку легень, тривале тютюнопаління провокує рак ротової порожнини та шлунку.

Лікарі наголошують, що пасивне куріння також дуже шкідливе. Якщо в сім’ї тато чи мама палить сигарети, то це призводить до того, що дитина рано чи пізно теж це дозволить.

На щастя сьогодні не спостерігається збільшення кількості дітей, які палять. Це пояснюється тим, що лікарі почали активніше звертати увагу на цю проблему, проводити консультації учнів, що дало хороші результати. Від 70% цей рівень зменшився до 52%. Та перші спроби куріння сигарет припадають на молодший вік. Якщо раніше дитина пробувала сигарету у 12 років,то сьогодні це стається навіть у 10-річному віці. Лікарі наголошують, що залежність від тютюну швидше формується у підлітковому віці, ніж у дорослому. Це відбувається тому, що є незрілість більшості систем організму. Спершу формується психологічна, а вже потім фізична залежність.

Завідуючий кабінетом замісної підтримуючої терапії Михайло Калинець відмічає, що більшість дітей усвідомлюють про шкоду тютюну, але не хочуть вирізнятися у тому чи іншому колективі, не бажають бути «білою вороною». Та й сьогодні школярі можуть без перешкод купити сигарети.

«Ми проводили консультації для підлітків міста та області. За певний період вдалося охопити 1240 осіб. Понад 60% хлопців та 45% дівчат вважають, що без проблем можуть купити сигарети. Про досвід спроби куріння  повідомили 67% хлопців та 43% дівчат. Щоденно палять сигарети 14% учнівської молоді, значно більша частка таких людей серед першокурсників. А ще 12% підлітків повідомили, що курять кальян і не бачать в цьому нічого шкідливого. Також усі діти, які вперше спробували сигарету сказали, що до кінця її не випалили – їх нудило. На основі цього можна зробити висновок, що близько 500 осіб мають сформований потяг до тютюну», - пояснив лікар.

Останнім часом стали популярні електронні сигарети. Люди кажуть, що це не шкідливо, але насправді ВООЗ відносить електронні сигарети до електронних систем доставки нікотину до організму.

Якщо доросла людина має залежність від тютюну, то лікування має бути комплексне, потрібно лікувати не лише дихальну систему, а й серцево-судинну. Та найголовніше – бажання самого пацієнта. Щоб позбутися залежності і мати здоровий організм, потрібно його очистити, а для цього людина не повинна палити мінімум 2-3 роки.

Якщо батьки дізналися, що їхня дитина палить, в жодному разі не можна на неї кричати. Лікарі радять поговорити як з дорослою, сформованою особистістю і пояснити усі наслідки, які на неї чекають в результаті паління.

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Листопад 2019
В П В С Ч П С
27 28 29 30 311 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30