Калуська районна
державна адміністрація

Новини


З 1 квітня в Україні запровадять електронні лікарняні

776

2020.01.30

З 1 квітня 2020 року в Україні планується запровадити електронний лікарняний. Про це заступник міністра соціальної політики Олег Коваль заявив під час пресбрифінгу «Розвиток державних фондів соціального страхування: проблеми та перспективи».

«З 1 квітня в Україні з’являться електронні лікарняні. Це буде перший етап, але цей крок дозволить навести лад у системі та продовжити боротьбу з корупцією у сфері соціального страхування. Нам потрібні незворотні зміни, які покращать ситуацію у системі соціального страхування України», — наголосив Олег Коваль.

За словами заступника Міністра соціальної політики, електронний лікарняний принесе більше прозорості та відкритості у процес видачі лікарняних.

«Цей крок передбачає автоматизацію процесів та дає можливість відслідкувати весь процес оформлення лікарняного: кожен лікар, який видає лікарняний повинен буде підписати документ своїм цифровим підписом в електронній системі. Інформація через реєстр в Пенсійному Фонді буде автоматично передана у Фонд соціального страхування — в установі одразу знатимуть, що людина захворіла і повинна отримати компенсацію — оскільки є платником єдиного соціального внеску. Весь процес буде прозорим», — підкреслив Олег Коваль.

Серед запобіжників та гарантій прозорості у системі електронних лікарняних Олег Коваль назвав такі пункти:

  1. Кожен лікарняний повинен бути підписаний електронним цифровим підписом — тобто ми запровадимо персональну відповідальність лікаря, який видав цей документ.
     
  2. Електронний обіг дасть можливість відслідкувати, чи лікарняний видав профільний лікар: у нас часті випадки, коли лікарі дають документи щодо хвороб, які не відповідають їхньому профілю, а це — потенційні корупційні ризики.
     
  3. Ми зможемо боротися та відслідковувати потенційні «схеми», коли «на лікарняний» іде половина співробітників підприємства, які по факту продовжують працювати, але отримують ще й виплати з Фонду соцстрахування.

Як резюмумав Олег Коваль, перший етап впровадження електронного лікарняного стане можливим завдяки старту проекту e-Health, головним розпорядником якого є Міністерство охорони здоров’я.

Нагадаємо, що згідно з Постановою КМУ № 328 Мінсоцполітики, Пенсійний фонд, Фонд соціального страхування й НСЗУ повинні були налагодити інформаційну взаємодію своїх систем, аби оформлення лікарняного здійснювалось у електронному вигляді. У них був встановлений на це строк — до 1 вересня 2019 року.

Після цього протягом трьох місяців Реєстр мав би бути запущено в роботу та відбувався б поступовий перехід від паперової до електронної форми лікарняних. Принаймні такий строк давався МОЗ не лише для того, щоб провести організаційні заходи щодо забезпечення видачі листків непрацездатності з обов’язковим введенням даних в Електронний реєстр листків непрацездатності, а й щоб привести свої нормативно-правові акти у відповідність з цією постановою. Про це все ми писали тут.

І ось вже закінчується січень 2020 року, а сервіс електронних лікарняних так й не запущено. Тепер вже є офіційне повідомлення Мінсоцполітики, яке підтверджує затримку його впровадження. Чекаємо 1 квітня. А до цієї дати працюють ще старі правила оформлення лікарняних листків.




<<< Повернутись в розділ
Календар
Січень 2020
В П В С Ч П С
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1