Калуська районна
державна адміністрація

Новини


17 травня в Україні – День пам’яті жертв політичних репресій

890

2020.05.17

 
Щороку, у третю неділю травня, в Україні вшановується пам’ять тисяч наших краян, які загинули лише через те, що любили Україну.

У цей день ми молимося за всіх замучених у сталінських тюрмах і концтаборах, розстріляних і знищених у Дем’янових лазах, Пшеничниках, Биківнях та десятках інших місць.

Кажуть, що час лікує душевні рани. Але рану в серці України, пов’язану з політичними репресіями комуністичного режиму, з мільйонними жертвами, загоїти неможливо. Вона завжди нагадуватиме про те, що репресіям піддавались усі, хто був свідомим українцем і не боявся відстоювати власні переконання. 

З року в рік не слабне незримий зв’язок від тих, хто відійшов у небуття до нас сьогоднішніх, до нас прийдешніх. І наш обов’язок – згадати всіх безневинно постраждалих жертв політичних репресій, кожну конкретну людину, яка загинула або потерпіла від тоталітарного режиму, щоб переосмислити національну історію, зробити все для того, щоб подібна трагедія в історії  ніколи не повторилася. Наш моральний борг та громадянський обов’язок  кожного  свідомого громадянина України – не забувати про трагічні  сторінки нашої історії та  утверджувати в суспільстві  нетерпимість до будь-яких проявів насильства.

Великий український поет Василь Симоненко писав «Можна прострелити мозок, що думку народить, думки ж – не вбить!». Сьогодні – воістину день скорботи. Водночас цей день повинен стати днем перемоги правди і справедливості.

З руїн тоталітарних імперій народилася Україна. Це – спільна перемога і велика заслуга всього українського народу. Це - перемога наших предків, перемога тих, хто боровся за свободу Батьківщини, перемога тих, хто впав жертвою терору і репресій, це перемога нашого покоління, яке відстояло Майдан і сьогодні боронить кожен сантиметр української землі, щоб не дати повторитися трагедіям ХХ століття .

Ми перемогли, і наша перемога – вічна.

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Травень 2020
В П В С Ч П С
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6