Калуська районна
державна адміністрація

Новини


На Івано-Франківщині стартує проєкт «Децентралізація для розвитку демократичної освіти»

8354

2020.06.23

За підтримки Міністерства освіти і науки України, Міністерства розвитку громад та територій України, обласної державної адміністрації, Державної служби якості освіти України, Всеукраїнської асоціації ОТГ, у партнерстві з Цюрихським педагогічним університетом на Прикарпатті реалізовуватимуть проект «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» (DECIDE).

За словами першого заступника голови облдержадміністрації Марії Савки, Івано-Франківщина обрана пілотною серед західних регіонів держави, в громадах якої втілюватимуть DECIDE. Також у проєкті братимуть участь Полтавська, Луганська та Одеська області.

«Метою Швейцарсько-українського проєкту DECIDE є запозичення швейцарського досвіду управління освітою в умовах реформи децентралізації, - підкреслила під час брифінгу «Нові можливості для освіти в громадах»  Марія Савка. – У рамках його реалізації буде напрацьована нормативно-правова база та стратегія і план розвитку освіти. Поряд з цим, буде можливість для підвищення професійного рівня для керівників, які управляють освітою у громадах».

Важливе значення проект має і для громадян, адже в ході його втілення до системи управління освітою, прийняття рішень, щоб школа стала освітнім центром громади - осередком демократії та прав людини - залучатимуть громадськість.  

Марія Савка зазначила, що під час проєкту швейцарські експерти матимуть можливість попрацювати в галузі освіти Прикарпаття, передати власний досвід для того, щоб вона стала успішним прикладом для інших регіонів у системі управління освітою.

Зазначалося, що DECIDE дасть поштовх для розвитку двох основних реформ – децентралізації та освіти.

Додамо, що проект розпочав свою реалізацію у лютому 2020 року. Його втілення відбуватиметься на трьох основних рівнях: національному, регіональному та базовому. Його основне завдання – забезпечення якості освіти для кожного громадянина – як мірило ефективності управління освітою.  

 

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Червень 2020
В П В С Ч П С
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4