Калуська районна
державна адміністрація

Новини


Працюємо над оснащенням шкіл та безпекою навчального процесу, – Віталій Федорів про підготовку до нового навчального року

img_5301__konf_august

2020.08.21

Сьогодні, 21 серпня, відбулася традиційна для останніх днів серпня конференція освітян області під назвою «Організація освітнього процесу у 2020/2021 навчальному році: виклики і можливості». Однак карантинні заходи зумовили проведення її у режимі онлайн.

Із облдержадміністрації з керівниками органів управління освітою РДА, виконавчих комітетів міст обласного значення, ОТГ, представниками закладів професійно-технічної, фахової передвищої освіти та закладів освіти обласного підпорядкування спілкувалися голова обласної державної адміністрації Віталій Федорів та керівництво профільного департаменту ОДА, Інституту післядипломної педагогічної освіти.

Вітаючи педагогічну громадськість з початком навчального року, Віталій Федорів зазначив, що цьогоріч навчання розпочинається у складних умовах поширення коронавірусної інфекції і є ризики невідкриття деяких навчальних закладів в області. Тому він закликав вчителів особисто максимально дотримуватися протиепідемічних заходів та проводити роз’яснювальну роботу з учнями.

Зі свого боку органи влади усіх рівнів працюють над забезпеченням комфорту та безпеки навчального процесу.

Зазначимо, що у поточному році чимало зроблено для галузі освіти Прикарпаття. Як зауважив голова облдержадміністрації, у рамках реалізації програми Президента України «Велике будівництво» у 2020 році в області буде завершено будівництво та капітальний ремонт шести шкіл та п’яти дитячих садків. За програмою «Спроможна школа для кращих результатів» здійснюється добудова та ремонт шкіл в селах Чорний Потік та Красноїлля на Верховинщині.

За рахунок субвенції з Державного бюджету та співфінансування з обласного цьогоріч було придбано 19 шкільних автобусів. Коштом районного бюджету закуплено один автобус у Надвірнянському районі, придбання автобуса планують й у Рожнятівському районі.

У рамках програми «Нова українська школа» з Державного бюджету у поточному році виділено понад 42 мільйони гривень на закупівлю засобів навчання та обладнання кабінетів початкової школи, 700 тис. грн – для придбання обладнання для фізкультурно-спортивних приміщень. Передбачено співфінансування з місцевих бюджетів у сумі близько 6 мільйонів гривень. За ці кошти для перших класів НУШ будуть придбані парти для 10 тисяч учнів, комп’ютерна техніка для 300 класів, інвентар та навчальні матеріали. У червні цього року коштом обласного бюджету уже придбано 500 комп’ютерів для шкіл та 120 комплектів шкільних меблів.

«Не залишаємо поза увагою й старшу школу. У 2020 році плануємо створити три STEAM-лабораторії загальною вартістю 10 млн грн і забезпечити новим обладнанням 40 кабінетів природничо-математичного циклу на суму 20 мільйонів гривень», – додав Віталій Федорів.

Попри значну роботу у підготовці освітніх закладів до нового 2020/2021 навчального року, в облдержадміністрації усвідомлюють також нові виклики.

Зокрема, директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики ОДА Віктор Кімакович відзначив необхідність зберегти керованість галуззю у зв’язку з децентралізаційними процесами для забезпечення впровадження державної освітньої політики у всіх адміністративних одиницях області. Також необхідно забезпечити рівний доступ до освіти і рівний розподіл ресурсів. Освіта для органів місцевого самоврядування має бути пріоритетом у фінансуванні, наполягає посадовець. І, безумовно, виконання всіх безпекових протоколів задля запобігання поширенню COVID-19 та комунікація педагогів з батьками у цьому напрямку.

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Серпень 2020
В П В С Ч П С
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5