Калуська районна
державна адміністрація

Новини


Андрій Бойчук: З ініціативи Президента ціни в платіжках людей буде зменшено на понад 30%

78

2021.01.15

 
Сьогодні за ініціативи обласної державної адміністрації в приміщення наукового містечка «Нова енергія», яке функціонує в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу, відбулося засідання «круглого столу» на тему «Формування енергетичної свідомості українців: виклики сьогодення».

Участь у заході взяли голова обласної державної адміністрації Андрій Бойчук, ректор ІФНТУНГ Євстахій Крижанівський, проректор із наукової роботи університету,  професор Максим Карпаш, науковці та фахівці навчального закладу.

Присутні обговорили виклики енергетичного сектору економіки держави в умовах сьогодення, зокрема, формування тарифів на блакитне паливо,  формування енергетичної свідомості українців щодо ощадного та ефективного використання енергетичних ресурсів, перспективи розвитку альтернативних джерел енергії.

 За словами Андрія Бойчука, події останніх днів, зокрема, протестні акції населення щодо зростання тарифів на постачання та розподіл газу, свідчать про те, що в суспільстві бракує експертної думки щодо наукового обґрунтування формування вартості блакитного палива.

Андрій Бойчук також зазначив, що з боку влади вже зроблено ряд кроків. 13 січня відбулась енергетична нарада Кабінету Міністрів, представників Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), очільника НАК «Нафтогаз України» та фахівців у галузі економіки, електро- та газової енергетики, яку зібрав Президент України. Там ухвалили рішення про зменшення ціни на газ нижче ринкової, що означає зниження ціни в платіжках людей на понад 30%. Уряд вже працює над відповідною постановою, яка за планом Міністерства енергетики запрацює вже з лютого.

«Сьогодні ми спостерігаємо розвиток енергетичної свідомості населення щодо ефективного використання природних ресурсів. Однак варто відзначити, що в енергетичному секторі, які в у будь-якій іншій сфері економіки, систематично відбуваються зміни, зокрема, щодо формування тарифів, впровадження новітніх технологій тощо. Тому нашим завданням є донесення до людей обґрунтування експертів щодо чинників, які впливають на формування тарифного пакету вартості газу», - наголосив Андрій Бойчук.

На переконання Євстахія Крижанівського, питання енергетичної безпеки є ключовою складовою безпеки держави. Вона визначає рівень достатку людей і розвиток держави загалом. Тому дуже важливим є ощадне та ефективне використання природних надр.

«Саме Прикарпаття свого часу було в авангарді  видобутку природних ресурсів. Однак із наданням ліцензій на розробку свердловин на видобуток газу і нафти приватним структурам, рівень видобування значно знизився. Разом з тим, спостерігається й відсутність наукового супроводу робіт, які здійснюються на місці видобутку, адже весь процес закритий для експертного середовища», - розповів ректор університету.

Своєю чергою Максим Карпаш акцентував увагу присутніх на аудиті енергетичних мереж, який в останні роки не проводиться належним чином, резервному зберіганню газу та придбання блакитного палива  у період низьких цін на нього.

Наголошувалося, що видобуток власного газу, формування енергетичної свідомості населення до ощадного використання природних ресурсів мають стати ключем до енергетичної безпеки держави.

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Січень 2021
В П В С Ч П С
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6