Калуська районна
державна адміністрація


Під час обробітку землі необхідно правильно застосовувати пестициди

dsc00639

2018.04.26

Сучасне життя неможливо уявити без використання пестицидів – отруйних речовин, що застосовуються для знищення шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди. Засоби захисту рослин широко використовуються як виробниками сільськогосподарської продукції, так і громадянами на власних присадибних ділянках. Але поряд з корисною дією пестициди можуть стати причиною гострих чи хронічних отруєнь людей та тварин, забруднювати навколишнє природне середовище при порушенні правил безпеки під час роботи з ними. Ще одним важливим аспектом даної проблеми є наявність на ринку великої кількості фальсифікованих препаратів.

Це питання стало предметом розгляду на засіданні колегії РДА. Як правильно використовувати пестициди розповіла начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління Держпродспоживслужби в Калуському районі Оксана Ананєвич.

Доповідач зазначила, що з квітня 2018 року в Україні розпочалась інформаційна кампанія, спрямована на грамотне застосування пестицидів. Кампанія розроблена фахівцями Держпродспоживслужби та експертами ЄС у рамках проекту Twining «Наближення законодавства України до законодавства ЄС у сфері захисту рослин та здоров’я рослин і посилення відповідних інспекційних та лабораторних служб». У рамках інформаційної кампанії Держпродспоживслужба запроваджує комплексний підхід для боротьби з фальсифікованими засобами захисту рослин: з одного боку передбачається здійснення функції контролю на ринку засобів захисту рослин в Україні, оскільки існування такого ринку зводить нанівець намагання держави забезпечити розвиток сільськогосподарського виробництва та сформувати цивілізований ринок засобів захисту, а з іншого – проведення широкої роз’яснювальної роботи для того, щоб фермери могли зробити свідомий вибір і використовували належні пестициди та агрохімікати, які не мають шкідливих наслідків для сільськогосподарських культур, людського життя та здоров’я, а також довкілля.

В районі основними виробниками сільськогосподарської продукції, що застосовують засоби захисту рослин, є ТзОВ «Ґудвеллі Україна», ТзОВ «Райз Прикарпаття», ТзОВ «Прикарпатагро» та фермерські господарства «Фортуна», «Зелена», «Володимир», Мельника, «Овен» та «Факро». За період 2017 року в районі використано 44,84 т пестицидів, з яких 76% припадає на ТзОВ «Ґудвеллі Україна». Непридатних та заборонених до  використання пестицидів на території району не зареєстровано. Застосування пестицидів авіаційним методом в районі не проводилось.

За словами Оксани Ананєвич, ТзОВ «Ґудвеллі Україна» - єдине господарство на території району, яке має паспортизовані складські приміщення для зберігання мінеральних добрив та пестицидів; проводить періодичний відомчий лабораторний контроль за станом грунтів на полях, де використовуються агрохімікати. В господарстві впроваджена програма Agrinavia Registration, де ведеться реєстрація всіх польових робіт, де і вказується, ким, якою технікою, яким препаратом, коли, виконувались ті чи інші операції на полі. Також при обприскуванні вказується, під час яких погодних умов проводилось обприскування. Компанія проводить інформування населення про застосування агрохімікатів на полях згідно вимог ст. 37 Закону України «Про бджільництво» та вимог ДСП транспортування, зберігання та застосування пестицидів. Фахівцями Держпродспоживслужби впродовж 2017 – І кварталу 2018 року проводились семінари – наради для керівників фермерських господарств, ТзОВ «Ґудвеллі Україна», а також для суб’єктів господарювання,

Фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Івано Франківській області розроблено «Регламент дій при проведенні робіт, які пов’язані із застосуванням пестицидів при вирощуванні сільськогосподарських культур та зберіганні сільгосппродукції».

Впродовж 2017 року відібрано для лабораторних досліджень 13 взірців харчових продуктів для визначення залишкових кількостей отрутохімікатів, перевищень гранично допустимих рівнів не виявлено.

Оксана Ананєвич підсумовує: «Основними проблемами щодо застосування пестицидів на території району залишаються: недостатня інформованість населення про правила використання пестицидів на присадибних ділянках; відсутність інформування населення керівниками фермерських господарств про проведення обробок агрохімікатами посівів сільськогосподарських культур; відсутність лабораторного контролю за вмістом залишкових кількостей отрутохімікатів та нітратів у кожній партії вирощеної у господарствах продукції, в першу чергу ранніх овочів та фруктів».

 

 

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Квітень 2018
В П В С Ч П С
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5