Калуська районна
державна адміністрація


Основні протиепідемічні заходи у церквах і храмах

cherch_080805

2020.08.18

Швидкі темпи поширення коронавірусу в Україні змушують вживати суворих заходів безпеки. Обмеження торкнулися усіх сфер суспільного життя – навіть релігії. В умовах пандемії масове відвідування храмів, цілування ікон і причастя – дуже небезпечні заходи.

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області подає до уваги Пам’ятку для єпископату, духовенства та вірян щодо основних протиепідемічних вимог під час проведення богослужінь та інших релігійних заходів, з метою недопущення розповсюдження коронавірусної інфекції  (COVID-19).

Церква - це громадське місце. В церкві та на відстані 50 м. від неї всім присутнім слід бути в одягненим в захисні маски чи респіратори, крім священнослужителя.

Біля культових споруд не допускається масового скупчення людей (груп більше 4 осіб з порушенням визначеної санітарними нормами дистанції між собою в 1,5 м, окрім супроводу неповнолітніх).

Богослужіння – це масовий релігійний захід. Залежно від епідемічної ситуації в регіоні або районі чи місті обласного значення встановлюється «зелений», «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19. Для «зеленого» рівня - проведення масових  релігійних заходів забороняється за участю більше однієї особи на 5 кв. метрів площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі). Для «помаранчевого» рівня-проведення масових  релігійних  заходів забороняється за участю  більш як 220 осіб та більше однієї особи на 10 кв. метрів. На території регіону (адміністративно-територіальної одиниці), на якій установлено «помаранчевий» та «червоний» рівень епідемічної небезпеки, додатково можуть застосовуватись обмежувальні протиепідемічні заходи, встановлені органами державної влади та органами місцевого самоврядування в межах компетенції.

Зазначені обмеження стосуються проведення похоронів та хрестин. Крім того допускається проведення богослужінь просто неба біля храмів – при дотриманні правил щодо кількості одночасно присутніх та «соціальної дистанції».

Духовенство та парафіяни із ознаками гострого респіраторного захворювання або підвищеною температурою тіла понад 37,2 С до церкви не допускаються.

При підозрілих симптомах обмежити спілкування з іншими до мінімуму та якнайшвидше звернутися до сімейного лікаря. Дотримуватися особистої гігієни, особливо гігієни рук, часто їх миючи відповідно до рекомендацій МОЗ. При прийнятті Святого Причастя всіляко уникати торкання устами ложечки.

Божественні літургії необхідно проводити за присутності визначеної обмеженням кількості осіб, просячи мирян залишатися вдома, долучаючись до спільної молитви через засоби відеотрансляції. Бажаючі сповідатися і причаститися можуть це зробити протягом цілого дня при дотриманні умов приготування.

У той же час, храми мають бути постійно відкритими – для особистого відвідування та молитви, спілкування зі священиками при дотриманні карантинних правил. У них мають посилити протиепідемічні заходи та використовувати засоби дезінфекції – зокрема для підтримання чистоти приміщення церкви та наявних в ній ікон та інших святинь.

Необхідно забезпечити комфортне провітрювання храмів, визначити графік провітрювання.

Для покращення дезінфекції приміщень храму необхідно прибрати з підлоги килими, регулярно обробляти дезінфікуючими розчинами поверхні підлоги, меблі храму, ікони загального користування, а також ручки дверей.  

На час пандемії достатнім виявом шанування святинь є поклоніння/поклон перед ними, без цілування; зазначене також застосовується до особистих вітань та вияву пошани між членами церкви, зокрема між священнослужителями і мирянами під час подання благословення. При поданні благословення хрестом – достатньо здійснити осінення ним, без цілування крові (як це робиться при приготуванні запасних дарів) подавати з дискоса в руки (або лжицею не торкаючись уст) причаснику. При цьому слід уважно роз’яснити обов’язок причасників ретельно спожити дари. Для обтирання губ використовувати одноразові серветки, які потім спалити у чистому місці. Використовувати для запивки після прийняття Причастя одноразовий посуд або споживати лише антидор.

Вірянам слід дотримуватися гігієни в церквах, а людям похилого віку та батькам з дітьми – залишатися вдома і не відвідувати богослужінь, а також частині парафіян долучитися до літургії онлайн.

На час пандемії достатнім виявом шанування святинь (хреста, ікон, святих мощей) є поклоніння/поклон перед ними, без цілування; зазначене також застосовується до особистих вітань та вияву пошани між членами церкви, зокрема між священнослужителями і мирянами під час подання благословення. При поданні благословення хрестом – достатньо здійснити осінення ним, без цілування.

Для дезінфекції можуть бути використані засоби з різних хімічних груп: 0,25%-0,5% галоїдовмісни препарати (в концентрації активного хлору в робочому розчині не менше 0,06% - «Дез таб», «Дезанол хлор», «Хлорантін актів», «Дезактін», «Соліклор», «Брілліантовий міг», «Вернедор-плюс»), киснеактивні (перекис водню озон - в концентрації не менше 3,0%), катіонні поверхнево-активні речовини (КПАВ) - ( Біодез-екстра, Велтолен, Вапусан, в концентрації в робочому розчині не менше 0,5%), третинні аміни («Бланідас 300», Бланідас Актив», «Споросепт» в концентрації в робочому розчині не менше 0,05%), полімерні похідні гуанідину (Полісепт, Демос, Біор, в концентрації в робочому розчині не менше 0,2%), спирти (як шкірних антисептиків і дезінфікуючих засобів для обробки невеликих за площею поверхонь - ізопропіловий спирт в концентрації не менше 70% за масою, етиловий спирт в концентрації не менше 75% по масі , а також Дезофаст, Септональ, Септофан, АХД-2000, Стерилліум, Кутасепт та інші). Склад діючих речовин зазначено в інструкціях по застосуванню дезінфікуючих засобів.

Дезінфікуючі засоби зберігають у упаковці виробника, щільно закритими у спеціально відведеному сухому, прохолодному і затемненому місці, недоступному для дітей. Заходи безпеки при проведенні дезінфекційних заходів першої допомоги при випадковому отруєнні викладені для кожного конкретного дезінфекційного засобу в інструкціях щодо їх застосування.

Європейський центр профілактики та контролю захворювань рекомендує для дезінфекції поверхонь у немедичних установах, де можливе інфікування COVID-19, після попереднього їх очищення нейтральним мийним засобом, використовувати розчин з 0,2% гіпохлориту натрію. Розведіть його у пропорції 1:25 із використанням гіпохлориту натрію з початковою концентрацією 5% (0,4 л гіпохлориту натрію на 10 літрів води). Для поверхонь, які можуть бути пошкоджені гіпохлоритом натрію, необхідно застосовувати етанол із концентрацією 70%, після їх очищення нейтральним мийним засобом. Дезінфекцію приміщень (підлога, стіни), простими дерев’яними меблями, проводять зрошуванням розчином гіпохлориту натрію в концентрации 0,2% по активному хлору із розрахунку 300-500 мл/м2 при експозиції 1 год. Після закінчення дезінфекції приміщення обов’язково провітрюють.

Розрахунок приготування інших розчинів гіпохлориту натрію

Вміст активного хлору в розчині натрію гіпохлориту, %

Кількість в мл розчину гіпохлориту, необхідна для приготування 10 л робочого розчину

0,25% по активному хлору

1% по активному хлору

17

150

600

12

210

840

10

250

1000

9

280

1110

8

315

1250

5

500

2000

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Серпень 2020
В П В С Ч П С
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5