Калуська районна
державна адміністрація


Директорам шкіл розповіли про впровадження системи ХАСП у їдальнях

dscn0015

2019.12.05

Набула чинності вимога дотримання постійно чинних процедур, заснованих на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР (ХАСП) для останньої категорії операторів ринку, яка мала відстрочку, – так званих малих форм. До них відносяться кафе, ресторани, кондитерські, кіоски, які продають шаурму і каву, кухні та харчоблоки, які готують їжу для шкільних і дитсадівських їдалень.

Про впровадження в навчальних закладах європейської системи контролю НАССР розповів директорам навчальних закладів начальник управління Держпродспоживслужби в районі Григорій Химич, а також наголосив на необхідності паспортизації харчоблоків та контролю температурного режиму шкіл.

Посадовець зазначив, що згідно із Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» українські виробники харчової продукції перейшли на систему керування безпекою НАССР. Директори освітніх закладів повинні проконтролювати дотримання цих процедур у їдальнях.

Григорій Химич зазначив, що НАССР (постійно чинні процедури, які засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках) передбачає впровадження на підприємстві задокументованих процедур, з допомогою яких створюються умови для безпечного приготування якісних харчових продуктів. Зокрема, вони стосуються сфер планування виробничих, допоміжних і побутових приміщень підприємства, їх стану, захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх добавок, безпеки предметів і матеріалів, які контактують з харчовими продуктами, здоров'я та гігієни персоналу, поводження з відходами та сміттям, профілактики і боротьби з шкідниками, маркування тощо. Важлива умова НАССР, що підприємці повинні чітко документувати опис того, як на їхніх підприємствах дотримуються процедури за кожною з програм.

За словами Григорія Химича, найбільш важливо - алгоритм дотримання процедур повинен знати персонал, який виконує відповідні функціональні обов'язки. Підприємство, яке впровадило НАССР, має чіткий опис та подання процедури дезінфекції в його приміщеннях: в описі вказується кількість прибирань і час їх проведення (наприклад, після кожної робочої зміни), засіб, який використовується для миття/дезінфекції (концентрація, в якій його треба розводити з водою). Вказується навіть те, чи змивається цей засіб з поверхні після її обробки, чи ні.

«На підприємстві, яке чесно дотримується процедур НАССР, персонал чітко знає, як діяти, якщо в холодильнику, в якому зберігається м'ясо, розбився термометр. Ба більше, є письмова інструкція алгоритму і послідовності їхніх дій, для того, щоб уламки скла не опинилися в готовій продукції, наприклад, у котлеті, яка потрапить до шкільної їдальні. На таких підприємствах працівники чітко знають, як вчинити, якщо над обробним столом з продукцією лопнула лампа освітлення. У кіоску, в якому торгують шаурмою, після сумлінного впровадження НАССР знають, що для боротьби з мухами біля входу повинна бути встановлена спеціальна лампа, а розпорошувати отруйні інсектициди в безпосередній близькості до барабанів з м'ясом – це неправильно. На кухнях, на яких готується їжа для відвідувачів ресторанів і кафе, після впровадження НАССР знають, які засоби використовувати для знешкодження гризунів», – наголосив Григорій Химич.

Нині багато країн визнають проблему якості і безпеки (харчових продуктів) одним із пріоритетних напрямів. Часті випадки спалахів захворювань, пов'язаних зі споживанням продуктів харчування, вказують на необхідність змін у підходах до їхньої безпеки. НАССР – один із надійних способів захистити споживачів, оскільки система гарантує безпеку харчових продуктів на всьому шляху харчового ланцюжка «від поля до столу», також дає можливість визначити критичні точки, які можуть вплинути на безпечність харчового продукту і постійно контролювати їх.

Систему НАССР на всіх етапах виробництва харчової продукції від поля до столу, від бійні до засмаженого стейка в тарілці відвідувача ресторану впроваджено у світі.

 

 

 

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Грудень 2019
В П В С Ч П С
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4