Калуська районна
державна адміністрація


Як запобігти поширенню коронавірусної інфекції під час  проведення зовнішнього незалежного оцінювання

65

2020.05.20

В умовах підвищеної захворюваності на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом  SARS-Co V-2, проведення цьогорічного зовнішнього незалежного оцінювання (далі - ЗНО) потребує посилених профілактичних протиепідемічних заходів по запобіганню поширення хвороби на Прикарпатті.

З цією метою Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області подає наступні рекомендації.

Коронавіруси (сімейство Coronaviridae) - РНК-віруси розміром 80-160 нм, що мають зовнішню ліпідну оболонку. За стійкістю до дезінфікуючих засобів відносяться до вірусів з низькою стійкістю.

Механізми передачі інфекції - повітряно-крапельний, контактний, ймовірно - фекально-оральний.

З метою профілактики та боротьби з інфекцією, викликаною коронавірусом, проводять три основні заходи: використання засобів індивідуального захисту, соціальне дистанціювання (відстань 1,5 – 2 метри між людьми) та профілактичну дезінфекцію.

При підготовці  до тестування необхідно забезпечити інформування учасників про:

·  ознаки респіраторних захворювань, які можуть бути підставою для недопущення до проведення тестування;

·  можливість участі в додатковому тестуванні для осіб, які не будуть допущенні до тестування за станом здоров'я;

·  протиепідемічні заходи, яких слід дотримуватись при участі в тестуванні;

·  маршрути учасників, з метою забезпечення найменшого контакту між групами учасників;

·  графік за яким відбувається допуск учасників в будівлю, де буде проводитись тестування. Графік допуску повинен враховувати час, необхідний для проведення термометрії,  та запобігати утворенню скупчення учасників;

·  місця розсадки учасників, з дотриманням їх дистанціювання не менш ніж 1,5 метри один від одного та передбачити розсадку таким чином, щоб поруч, спереду та ззаду учасника місця не були зайняті іншими учасниками.

Формат і процедура проведення ЗНО у 2020 році, в порівнянні з минулими роками, не зміняться. За правилами, при складанні ЗНО в аудиторії перебувати  щонайбільше 15 учасників та 2 інструктори.

Особи, які залучені до проведення тестування, перед початком роботи мають проходити термометрію. Особи, в яких виявлено температуру тіла понад 37,2 °С або ознаки респіраторних захворювань,  не допускаються до виконання службових обов'язків. 

Обов’язковою є дотримання соціальної дистанції в 1,5-2 метри між учасниками в аудиторії, яка, безумовно, має бути дотримана у зв’язку з епідемією. Соціальне дистанціювання також має бути  забезпечене і біля входу в будівлю навчального закладу та в приміщення, у якому проходитиме тестування, щоб уникнути скупчення людей.

З цією метою перед входом в заклад має бути відповідальний черговий, який організовує допуск і очікування учасників ЗНО.

Учні та їх батьки очікують на вулиці з дотриманням соціальної дистанції. До приміщення закладу по одному допускаються тільки безпосередні учасники ЗНО (крім осіб, які супроводжують осіб з інвалідністю)  при наявності засобів індивідуального захисту (медичних або тканинних масок), проходження термометричного контролю, відсутності ознак респіраторного захворювання а також з дотриманням соціальної дистанції 1,5 м.

З цією метою черговий має бути забезпечений безконтактним інфрачервоним термометром. Для забезпечення громадського правопорядку рекомендовано залучати працівників Національної поліції.   

На вході до будівлі, в якій організовано тестування, та на вході до аудиторій/класів організовуються місця для обробки рук антисептиками спиртовмісними з концентрацією активно діючої речовини понад 60% для ізопропілових спиртів та понад 70% для етилових спиртів. Місця для обробки рук позначаються яскравим вказівником про необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка тощо).

Учасникам ЗНО не рекомендують брати з собою заборонені під час тестування предмети. Якщо такі предмети наявні, учасники ЗНО складають їх в окремо упаковані целофанові пакети у спеціально виділений бокс. Бокс після використання дезінфікують або спалюють. 

Для виконання вищевказаних норм заклад, де буде проводитись ЗНО, має бути додатково забезпечений медичними масками, гумовими рукавичками, диспенсерами з спиртовмісною дезінфікуючою  речовиною, запасом хлорвмісних дезінфікуючих речовин, інфрачервоним безконтактним термометром. Рукомийники в санітарних кімнатах забезпечуються диспенсером з дезсередником,  рідким милом та одноразовими паперовими рушниками.   

У зв’язку із поширенням коронавірусної інфекції усі учасники ЗНО та інструктори мають бути забезпечені засобами індивідуального захисту (медичні  або тканинні маски) та спиртовмісним антисептиком. Відстань між партами має бути не менше 1,5 метрів.

Для проведення ЗНО необхідно вибирати найбільш великі і просторі кабінети. Перед та після проведення ЗНО рекомендовано провести провітрювання та дезінфекцію – підлога та стіни обробляються 0,5% розчином гіпохлориту натрію, парти і стільці - 70% спиртовмісним дезінфікуючим середником не пізніше ніж за 1 год. до початку тестування та після нього. Для проведення дезінфекції застосовують дезінфікуючі засоби, зареєстровані в установленому порядку. В інструкціях по застосуванню інших дезінфікуючих засобів,  використовуються режими для знезараження об'єктів при ентеровірусних інфекціях.

Під час проведення тестування рекомендовано весь час проводити комфортне провітрювання через вікна аудиторії із розрахунку забезпечення кратності  повітрообміну в аудиторіях за 1 годину не менше 6.   З цією метою вхідні двері повинні бути відчинені увесь період тестування.

У місцях проведення тестування забезпечується чергування медичних працівників закладів освіти або закладів охорони здоров'я.

На виході із закладу необхідно розмістити 2 контейнери для використаних з масок та рукавичок з чіткими яскравими відмітками «ВИКОРИСТАНІ МАСКИ» «ВИКОРИСТАНІ РУКАВИЧКИ».

Порядок складання ЗНО учасниками, які контактували з хворими або інфіковані коронавірусом

Особи, які були зареєстровані для участі у ЗНО, однак контактували з хворими або самі інфікувались коронавірусом, зможуть скласти ЗНО під час додаткової сесії, коли одужають, або вийдуть із самоізоляції. У випадку, якщо через ізоляцію чи хворобу вони будуть змушені пропустити і додаткову сесію тестування, вони будуть звільнені від ЗНО за станом здоров’я. Таке правило діяло і раніше для людей із низкою захворювань.

Проведення ЗНО у відкритих локаціях

Проводити ЗНО на відкритому майданчику або стадіоні недоцільно з низки причин: через непередбачувані погодні умови (сонце, дощ, сильний вітер, які будуть заважати учасникам та інструкторам), порушення правил проведення ЗНО, неможливість забезпечення адекватного аудіювання, тощо.  

     

 

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Травень 2020
В П В С Ч П С
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6