Калуська районна
державна адміністрація


Забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації

9877

2020.01.09

Законом України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» передбачені соціальні гарантії щодо забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю в Україні. Порядком забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні засоби реабілітації, передбачено адресний підхід до забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб зазначених категорій, механізм фінансування такого забезпечення, виплату компенсації вартості за самостійно придбані засоби реабілітації та інше.

Визначення виду технічних засобів реабілітації для компенсації втраченої функції виходячи з установленого ступеня обмежень життєдіяльності особи з інвалідністю  проводиться фахівцями МСЕК та / або ЛКК.

До технічних та інших засобів реабілітації, якими забезпечуються особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та інші окремі категорії населення через органи соціального захисту населення належать:

  • протезно-ортопедичні вироби, в тому числі ортопедичне взуття;
  • спеціальні засоби для самообслуговування та догляду;
  • засоби для пересування;
  • допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому;
  • меблі та оснащення;
  • спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією.

До технічних та інших засобів реабілітації, за які за бажанням особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи або їх законних представників виплачується компенсація, належать:

  • допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому;
  • спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією;
  • протези молочної залози, ліфи для кріплення протезів молочної залози, в тому числі спеціальні ліфи для занять фізичною культурою і плаванням (купальник), ортези на верхні кінцівки, зокрема компресійні рукави при лімфодемі;
  • друге крісло колісне.

Для того щоб, отримати відповідні засоби, потрібно звернутися до Центру надання адміністративних (ЦНАП) послуг за місцем проживання/перебування особи з інвалідністю. Працівники ЦНАПу та працівниками управління соціального захисту населення Калуської районної державної адміністрації  надають консультацію стосовно механізму забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, надання послуг реабілітації та отримання компенсації. Працівники соцзахисту беруть на облік осіб за їх письмовою заявою, формують особову справу, яка зберігається у соцзахисті, вносять персональні дані до централізованого банку даних з проблем інвалідності на забезпечення особи з інвалідністю технічним засобом реабілітації та видають оригінал направлення. Після отримання направлення, працівники ЦНАПу ознайомлюють особу з переліком підприємств, які відповідають кваліфікаційним вимогам із зазначенням контактних даних, до яких особи з інвалідністю або їх законні представники можуть звернутися з питань забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, з електронним каталогом технічних та інших засобів реабілітації, якими такі підприємства забезпечують осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших осіб. Після отримання згоди від підприємства виробника особа повинна буде укласти договір для отримання ТЗР.

Консультації можуть отримати усі, хто звернеться до управління соціального захисту населення Калуської райдержадміністрації, який знаходиться за адресою: м. Калуш, вул. Чорновола, 12, тел. (03472) 6 00 55 або центр надання адміністративних послуг, який знаходиться за адресою: м. Калуш,вул. Стуса, 2, тел. (03472) 5 15 71

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Січень 2020
В П В С Ч П С
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1