2013.11.14
Сільське господарство належить до тих сфер життєдіяльності людини, що суттєво впливають на підвищення рівня та якості життя.
Головне управління статистики інформує. На Прикарпатті сільськогосподарські угіддя, як основна складова природно-ресурсного потенціалу агропромислового виробництва, займають майже половину (45%) території, з яких 62% складає рілля.
В аграрному секторі виробляється понад 12% валової доданої вартості регіону, в загальнодержавних обсягах сільськогосподарського виробництва на область в поточному році припадало 2,2%, тут зосереджено майже чверть зайнятого населення області.
Індекс виробництва валової продукції сільського господарства за січень–жовтень п.р. порівняно з відповідним періодом 2012р. склав 102,8%. Продукції рослинництва більше вироблено на 3,1%, тваринництва – на 2,6%.
В аграрному секторі зростає роль сільськогосподарських підприємств, якими обсяги виробництва продукції сільського господарства за січень–жовтень п.р. збільшено на 9%, в т.ч. рослинництва – на 11,5%, тваринництва – на 6,8%; їх частка у виробництві продукції сільського господарства області склала 30%. Агроформуваннями забезпечено усі обсяги виробництва ріпаку та майже усі соняшнику, 58% зернових і зернобобових культур (включаючи кукурудзу), 53% цукрових буряків (фабричних), 46% м’яса, 70% яєць.
Зернових і зернобобових культур (включаючи кукурудзу) усіма сільгоспвиробниками зібрано на 1 листопада п.р. 586,4 тис.т (у початково оприбуткованій вазі), що на 3,7% більше, ніж у попередньому році на відповідну дату, ріпаку – 64,8 тис.т (на 26,2% більше), овочів відкритого грунту – 155,8 тис.т (на 13,1% більше), плодів та ягід – 42,0 тис.т (на 4% більше), валовий збір картоплі склав 898,8 тис.т, цукрових буряків (фабричних) – 72,2 тис.т.
Завершуючи рік, аграрії працюють над забезпеченням урожаю наступного року: озимі на зерно та зелений корм посіяно на площі 100,6 тис.га, що на 4,6% більше, ніж у попередньому році, з них 73,9 тис.га займають озимі на зерно (на 5,1% більше).
Обсяги виробництва м’яса (в живій вазі) за січень–жовтень п.р. склали 91,5 тис.т, що на 7% перевищує минулорічний рівень, молока – 396,7 тис.т (на 1,3% більше), яєць – 723,2 млн.шт. (на 1,2% більше).
Станом на 1 листопада п.р. в усіх категоріях господарств утримується більше, ніж торік на відповідну дату, великої рогатої худоби на 0,3% (у т.ч. корів – на 0,1%), свиней – на 2,9%, овець та кіз – на 6,8%, птиці – на 6,6%.
Невід’ємною складовою розвитку сільського господарства є його взаємодія із підприємствами харчової промисловості, у яких за січень–вересень п.р. темп росту обсягу продукції склав 121%, у т.ч. у виробництві харчових продуктів – 124%, напоїв – 83,9%. Збільшилось виробництво інших харчових продуктів на 46,2%, м’яса і м’ясних продуктів – на 15,7%, готових кормів для тварин – на 13,5%, молочних продуктів – на 3,6%, хліба, хлібобулочних і борошняних виробів – на 0,5%.
В.о. начальника
Головного управління О.В.Бліннікова
© При використанні інформації, посилання на Головне управління статистики в Івано-Франківській області ОБОВ’ЯЗКОВЕ.