Калуська районна
державна адміністрація

Заходи і події


Інформація про проведені культурно-мистецькі заходи  з 26 лютого до 4 березня

2018.03.05

 

 

У с.Довге Калуське відбулася година пам’яті присвячена загиблим Героям Небесної Сотні «Небесна Сотня. Десять юних ангелів». Організували захід завідуючі Народних домів с.Довге Калуське – Марія Слободян та с.Пійло – Володимир Кушнір. Розпочалася година пам’яті  біля каплички АрхистратигаМихаїла  з відправлення отцем Ігорем Кучерою  панахиди за загиблими на Майдані у 2014 році. Ведучим заходу виступили Вероніка Олійник та Таїсія Семанів. Свого авторського вірша прочитала Ольга Гаврилів, який вона присвятила Герою Небесної Сотні, нашому земляку -  Ігорю Дмитріву. Діана Дмитрів, Ілона Парцей, Ірина Костів, Анастасія Морис, Антоніна Тимчишин, КарінаСеманів, Марія та Володимир Лесів, Вероніка Олійник та Таїсія Семанів розповіли про найзаповітніші мрії  наймолодших десяти ангелів Майдану та продекламували вірші про Героїв  Небесної Сотні.Прозвучали пісні у виконанні Анни Яців, Ілони Парцей,Ірини Костів, Володимира Кушніра. На завершення години пам’яті  до слова запросили сільського голову Миколу Семаніва.

 

 

 

 У  НД с.Грабівка (спільно з бібліотекою) проведено тематичний захід-урок мужності "Вони стояли до загину", з нагоди 4-ої річниці пам'яті Небесної сотні. Ведучі заходу Прокопів Оксана та Вінтоняк Вікторія розповіли про ті страшні події 2014 року на Майдані у Києві. Під мелодію пісні "Пливе кача" учасники аматорської творчості: Базюк Леся, Вікторія та Василь Рибчак,Аліна та КарінаРибій,Ангеліна Дем'янів,Срібняк Тетяна та Цендра Кароліна декламували вірші. В кінці заходу всі учасники запалили свічки пам'яті та хвилиною мовчання вшанували всіх загиблих героїв Небесної сотні та воїнів, які віддали своє життя за Україну. Присутні переглянули тематичну книжкову виставку "Небесна сотня-на варті пам'яті".

 

28 лютого 2018 року

Убібліотеці-філії с.Бабин-Зарічний за підтримки працівників Народного дому проведено годину пам’яті «Герої не вмирають!». Розпочався захід авторським віршем Катерини Урсулович, який вона  присвятила подіям Київського Майдану та його учасникам. Лілія Янушевська та Галина Петрина повернули усіх на чотири роки назад, коли  у 2014 році українці відстоювали свою гідність та право на європейське життя. До уваги присутніх було запропоновано перегляд відеофільму про Героїв Небесної Сотні. Від душі линули вірші, які читали Адріана та Назар Пічугіни, Вадим і Ростислав Вінтоняки, Іванна Маник.

Презентацію виставки літератури «Патріоти нашого часу» провела бібліотекар - Галина Петрина. На завершення усі вшанували Героїв Небесної Сотні хвилиною мовчання.

 

 

В рамках районного проекту «Шедеври світової літератури» в бібліотеці філії с.Томашівці №1 спільно з бібліотекою  філією с.Томашівці №2 було проведено літературний диліжанс по творчості видатного французького письменника, класика науково-фантастичної та пригодницької літератури Жуля Верна, якому виповнилося 190 років з дня народження- «Жуль Верн – майстер пригодницьких творів». Завідуюча філією № 2 с.Томашівці Надія Луців розповіла про життєвий і творчий шлях письменника та запросила учасників заходу до захоплюючої подорожі по творах Жуля Верна «П’ятнадцятирічний капітан», «Діти капітана Гранта», «Тисяча льє під водою». Учасники гри відповідали на літературні загадки. За кожну правильну відповідь учасник одержував фішки. Хто набрав найбільшу кількість фішок – став переможцем гри. У підсумку переможцем стала – Софія Родзень.

Презентацію книжкової виставки літератури  провела Ольга Сулима.

 

У бібліотеці–філії с.Перекоси проведено літературно-поетичну акварель «О, мово, музико, калино, бальзам цілющий до душі», приурочену Міжнародному дню рідної мови.

«Мова - духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Змалечку виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен в першу чергу створити в своїй душі світлицю, у якій зберігається найцінніший скарб – МОВА. «Мова – це характер народу. В ній відбиті його національні звичаї, побут. У мові – пам’ять народу», -  наголосила у своєму виступі бібліотекар Марія Атаманчук.

Користувачі бібліотеки Владислав Сорока, Аліна Піліпчук, Анастасія Михайлів, Ірина Сорока, Богдан Якимечко, Микола Клим, Олександр Вількович, Захар Коваленко, Ольга Пилипчук, Маргарита Пилипчук, Давид Пилипчук декламували вірші про багатство та милозвучність української мови. Також присутні  розгадували загадки, читали прислів’я та приказки, співали пісні про мову та Україну.

Бібліотекар провела презентацію книжкової виставки «Ріднамова – краю батьківськогопісня».

 

 

01 березня 2018 року

У ніч на 1 березня 1946 року у Голині стребки на чолі з місцевим катом Гаданом вбили дев’ятеро ні в чому не винних дітей і дорослих. Пом’янути невинно убієнних голиняни прийшли у 2  березня  2018  року, після сорокоустів. В  храмі  святої  Покрови  отцем Володимиром Костюком 

відправлено  поминальну  панахиду  за  загиблими  голинянами: «Нехай  

запалає  свічка  пам’яті». В  Народному  домі с.Голинь працівниками  Народного дому  та  бібліотеки  філії  села  були  прочитані  уривки із оповідання О. Тебешевської “Кривава ніч у Голині”, у якому  художнім словом відображено трагічні події березневої ночі 1946-го.

 

01березня 2018 р.

У Народному домі с. Копанки(спільно з бібліотекою) було проведено літературний хронограф " Вона в поезії жива", присвячений великій поетесі - Лесі Українкці. Ведучі Іванна Кузик та Надія Бунга розповіли про життєвий і творчий шлях видатної українки. Читці художнього слова: Ангеліна Гук, Аня Кость,Олександра Лукасевич, Діана Івасів, Ілона Когут, Аня Вашкевич декламували вірші обдарованої, оптимістичної, життєрадісної української поетеси. Бібліотекар сільської філії презентувала усім присутнім виставку літератури " Леся сьогодні і в історичному минулому ".

 

02 березня 2018 р.

У бібліотеці-філії с.Тужилів було проведено мультимедійну презентацію  «Життя і творчість Лесі Українки», присвячену 147-й річниці від дня народження Лесі Українки. Спадщина Лесі Українки - це багатюще джерело краси і творчого духу народу, з якого черпати усім теперішнім і прийдешнім поколінням наснагу для життя і праці. Відкрити для себе Лесю Українку, ближче познайомитися з творчою діяльністю, особистим життям видатної української поетеси читачам бібліотеки пропонує виставка–персоналія "В її імені - барви України".

 

03 березня 2018р.

В інтернет-залі Калуської центральної районної бібліотеки відбувся тренінг: «Місія бібліотеки». Участь в даному заході взяли працівники сільських бібліотек–філій Калуського району. Усі присутні познайомились з поняттям місії бібліотеки; що таке публічна бібліотека сьогодні; які є надзвичайно актуальні питання для неї; що лежить в основі місії бібліотеки; яка її відмінність від академічної; що може бути прикладом місії бібліотеки тощо.          Також на даному заході бібліотекарі обговорили ряд важливих питань таких як: загальнодоступні користувачам бібліотечні послуги рекомендовані ІФЛА, інформаційні фунуції публічної бібліотеки та їх основні завдання, а також в чому відмінність публічної бібліотеки від масової та як вона працює на сьогоднішній день.

 

 

 

04 березня 2018 р.

У бібліотеці-філії с. Завій (спільно з Народним домом) проведено майстер-клас з виготовлення листівок та квітів з гофрованого паперу «8 березня – свято весни». Завідуюча бібліотеки Ніна Костів розповіла про історію виникнення весняного свята та важливість подарунків виготовлених своїми руками для найрідніших серцю людей. Майстер-клас провели Світлана Петрів та Лілія Мина.

 

04 березня 2018 року

  В бібліотеці філії с.Томашівці №2 було проведено конкурс читців поезії Т.Г.Шевченка. Надія Луців (зав.філії) розповіла про складний життєвий та творчий шлях Кобзаря. У конкурсі взяли участь читці: Мар’яна та Тетяна Семен, Христина Возняк, Вероніка Сикуринець, Віталій та Олександр Куземчак. Конкурс був дуже насичений різноманітними завданнями: у першому - читці декламували вірші Т.Г.Шевченка; у другому – по черзі виголошували афоризми Т.Шевченка; далі -  конкурс «Незакінчені речення», в якому учасники продовжували речення. У завданні «Чи знаєте ви твори Т.Шевченка?» учасники  доповнювали уривки віршів поета. А на завершення було проведено вікторину «Чи відомо вам?» діти відповідали на питання про дитинство Тараса Григоровича Шевченка.

Переможцями конкурсу стали – Мар’яна та Тетяна Семен, Христина Возняк, але всі учасники отримали заохочувальні призи.

Завідуюча сільської бібліотеки Надія Луців ознайомила присутніх з літературою даної тематики, наявною у фонді книгозбірні та презентувала виставку «Вічний як народ».

 

Спілкування з природою, любов до природи має виражатися не тільки у замилуванні її красою, а насамперед, у турботі про збереження і примноженні природних багатств. Але, як не прикро, саме від людей природа терпить якнайбільше.Тому ми повинні усім світом боротися проти знищення природи, бо природа - це казка, яку можна прочитати лише серцем. З цією метою у бібліотеці-філії с. Старий Угринів проведено екологічну хвилинку "Зелений дивосвіт нашого краю". Про рослини, які занесені в "Червону Книгу України" та про бережливе ставлення до природи розповіла завідуюча бібліотекою Галина Воробець. Присутнім було презентовано викладку літератури "Цілющі сили природи".

У бібліотеці філії с.Томашівці №1 спільно з бібліотекою  філією с.Томашівці №2 та Народним Домом було проведено літературний колаж «У рідній мові – душа народу». Ведучі заходу Романа Король та Соломія Плугатор.

Із вступним словом виступила завідуюча бібліотеки-філієїс.Томашівці №2 Надія Луців. Активними учасниками заходу були: Ліза Козик, Тетяна Корж, Сніжана Родзень, Ілона Кухар, Ольга Родзень, Мар’яна Семен, Мар’яна Грабарська, Христина Возняк, Тетяна Семен, Віталій та Вікторія Родзень, Анастасія Полійовська, Христя та Богдан Кузь, Вероніка Сикуринець, Ілона Цюпин. Усі відгадували загадки та розповідали прислів’я про мову. Команди за допомогою жестів показували слова омоніми, розказували скоромовки.  У виконанні Софії Родзень, Адріани Атаманчук, Ілони Знак, Христини Возняк, Мар’яни і Тетяни Семен звучали пісні про мову та Україну.

На завершення Ольга Сулима провела презентацію виставки літератури «Там де живе рідна мова, живе український народ».                           

 

 

 

03 березня 2018 року

  Переможниця  районного конкурсу читців, присвяченого 204-й річниці з Дня народження Т.Г.Шевченка «Він вестиме людей» Дарина Шевчук (с.Діброва) представляла Калуський район на аналогічному Обласному  огляді- конкурсі  читців, який проходив у виставковій залі  Навчально-методичного центру культури і туризму Прикарпаття у м.Івано-Франківськ .  Дарина виступила з твором «Тополя» і вразила присутніх не тільки виконанням вірша але й своїми  вокальними даними. В цьому конкурсі взяли участь усі райони та міста  Івано- Франківської області. Кожен учасник гідно представив свій населений пункт та вразив різнобарв’ям та колоритністю костюмів, а також всі учасники нагороджені подякою управління культури ОДА за участь у конкурсі.

 

 

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Березень 2018
В П В С Ч П С
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31