Калуська районна
державна адміністрація

Заходи і події


Інформація про проведені заходи з 10.06. до 16.06.2019

2019.06.20

13 червня 2019 року

     У бібліотеці-філії с. Вістова відбулася інформаційна бесіда «Надія Дичка – дітям», присвячена 55-річчю від дня народження відомої поетеси, публіциста, прозаїка, художниці, уродженки с. Підмихайля – Надії Дички. Бібліотекар Оксана Довжанська коротко розповіла про життєвий і творчий шлях Надії Дички. Діти ознайомилися із книжечкою «Абетка та казки» і поринули у світ віршів, казок та оповідань, відкриваючи для себе цікавий світ Прикарпатського краю.

Надія Дичка — лауреат Міжнародних літературних конкурсів “Смолоскип-95” та “Гранослов-96” (поезія), лауреат конкурсу на краще оповідання в м.Філадельфії (США) до 40-річчя Української бібліотеки. У 2001 р. стала лауреатом премії ім. Василя Стефаника за збірку віршів “Тебе любити піснею небес”. У 2002 році вийшла перша збірка поетеси “Пора півоній”, яку надзвичайно схвально оцінили читачі. Наступними були збірки “Між злом і світлом” (2003), “Золота хмаринка” (2004), “За годинником серця” (2008), “Абетка та казки” (2008), “Перехрестя” (2010) та ін. Авторка текстів до відомих пісень, котрі виконують провідні артисти України Василь Зінкевич, Світлана та Віталій Білоножки, Ніна Шестакова, Михайло Кривень, Анжела Вербицька, Лариса Недін та ін. А першим виконавцем пісень на вірші Надії Дички був народний артист України Назарій Яремчук.

 

 

 

15 червня 2019року

         Свято Трійці – одне із дванадцяти найбільших свят в церковному календарі. Християни прикрашають свої домівки зеленими гілочками дерев та квітами, відвідують храми, накривають святкові столи. Щорічно воно відзначається в теплу пору року,  на п'ятдесятий день після Воскресіння Христа, цього року вона припадаєсаме на 16  червня.  З  нагоди  цього  свята  в  бібліотеці  с.  Голинь  було  проведено  народознавчий  етюд  «Зелені  свята: мозаїка народних звичаїв». Захід  розпочався  із  «Молитви  за  Україну».  Бібліотекар  ВіраЗавадецька розповіла про звичаї та традиції Зелених свят, а також, що найбільшим символом, звісно, є сама Свята Трійця. Не усім християнам вдається до кінця зрозуміти сутність Трійці. Мова йде не про трьох Богів, а про три Божественні образи, що володіють максимальною досконалістю, але мають єдину нероздільну сутність. Три святі особи це: Син, Отець, а також Дух Святий.  Вікторину  «Що  ви  знаєте  про  Зелені  свята»  провела  художній  керівник  Народного  дому  ОксанаЛяхович.  Багато  цікавого,  а  саме  про   народні  вірування,  про  історію  та  традиції  свята,  про  прикмети – розповів  Директор  Народного  дому  МиколаІвахнюк.  Він  зазначив, що  вберегтись від нещасть та захистити своїх рідних можна в тому разі, якщо щедро на свято Трійці роздавати милостиню нужденним. Нікого, хто просить про допомогу в цей день, не можна оминати своїм милосердям.  На  народознавчому  етюді прозвучали  уривки  з  українських  народних  пісень.  З  молодих  берізок, що мають тонкі і довгі гілля-пруття  завивали вінки, співаючи відповідні  пісні.  Присутні  переглянули  відео  за  назвою  «Зі  святом  Трійці»,  а  також  книжкову  виставку   «Зелене  свято  у  травах  іде».

 

 

16 червня 2019 року

      До величного свята Пресвятої Трійці у бібліотеці-філії с. Діброва проведено народознавчу імпрезу «Ой, земле, радістю умийся – прийшла до нас Зелена Трійця». Це свято після Різдва та Великодня найшанованіше в Україні, святкуємо його на п'ятдесятий день після Воскресіння Христа. Встановлене свято в пам'ять зішестя Святого Духа на апостолів в Єрусалимі, після чого вони почали розуміти різні мови і переповідати священне вчення Христа на різних континентах. А на місці, де відбувалася ця подія, був збудований перший християнський храм. Бібліотекар Галина Непик разом із відвідувачами різних вікових поколінь РостиславомСенюком, Поліною Кулик, Василем Німко, Марією Новицькою, Василем Безруким, Степанією Петрів, Ганною Петрів ділилися враженнями про те, як святкують це свято тепер і як його святкували колись. Незмінним лишилося маїння липовим гіллям домівок, городів, могил померлих родичів. А вже залишилося у минулому, коли священик разом із християнами з процесією і вдячними молитвами йшли хресним походом полями до пам'ятних хрестів, які встановлені у нашому селі з сходу і заходу, з півночі і з півдня. А ще на заході ділилися рецептами страв, які готують на зелені свята. Дотепер незмінними залишилися пампушки з ружі, перетертої з цукром.

 

 

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Червень 2019
В П В С Ч П С
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6