Калуська районна
державна адміністрація

Заходи і події


Інформація про проведені заходи з 15.07 до 21.07.2019 року

2019.07.24

17 липня 2019 року

  В Калуській районній центральній бібліотеці відбувся день фахівця «Сільська бібліотека, як центр сімейного читання», присвячений Року сім’ї та сімейних цінностей.  Відкрила День фахівця директор Калуської районної ЦБС, яка познайомила всіх присутніх з програмою заняття та зупинилася на проблемних питаннях роботи сільських бібліотек в сучасних умовах. На занятті було розглянуто щироке коло питань, пов’язаних з організацією сімейного читання у сільських бібліотеках-філіях району, популяризацією читання та любові до книги, виробленням спільної стратегії співпраці та координації роботи бібліотеки та сім’ї. Методисти районної центральної бібліотеки (Тетяна Бербець, Тетяна Мельник) надали консультації та методичні поради: «Роль бібліотеки та сім’ї в екологічному вихованні дітей», «Форми соціокультурної діяльності бібліотеки в контексті організації сімейного дозвілля», «Сімейне читання класика української літератури Пантелеймона Куліша, як спільної діяльності родини та бібліотеки» (до 200 років від дня народження українського письменника,історика,фольклориста,етнографа,перекладача) та ін.

         Досвідом роботи «Бібліотека, як осередок сімейного читання і дозвілля» поділилися  працівники бібліотек-філій с.Голинь,Завій, Ріп’янка,Кропивник, Тужилів. Присутні почерпнули для себе також цікавий та змістовний досвід роботи бібліотеки-філії с. Боднарів де при бібліотеці за бажанням родин було створено клуб за інтересами «У сімейному колі». Впродовж року в рамках цього клубу проводяться цікаві та змістовні заходи.

Провідний методист ЦБ Тетяна Бербець ознайомила із програмами соціологічних досліджень в 2019 році для дітей, юнацтва та дорослих. Зокрема:моніторинг читання дітей «Книга року», «Книжкова виставка - предмет інтер’єру,чи ваш надійний помічник?», «Краща книга року у молоді Калущини».

Підсумовуючи роботу дня фахівця, можна зазначити, що для бібліотек-філій проведене заняття на базі Калуської районної ЦБ є важливим засобом та інструментом, за допомогою якого забезпечується належний рівень діяльності сільських бібліотек-філій, що відповідає сучасним вимогам.

 

18 липня 2019 року

    На дитячому майданчику с.Копанки бібліотекар сільської бібліотеки Іванна Кузик провела бібліотечні посиденьки «Влітку казку читаємо». Діти із задоволенням брали участь у «казковому казино», читали казки в голос,переглядали яскраві книжки та журнали,відгадували загадки, ділилися своїми враженнями про проведені літні канікули.

 

 

19 липня 2019року

 

У Калуській центральній районній бібліотеці відбулася презентація  видання, якому немає аналогів в Україні,  під назвою «На сторожі людського життя та здоров’я» за авторством Богдана Тимківа. Книга присвячена славній 75-річній історії санітарно-епідеміологічної служби Калущини.

Автор книги зумів відтворити славну історію Калуської районної санепідслужби та вшанувати людей цієї нелегкої, але доконче потрібної професії

Стабільна санітарно-епідемічна ситуація – це запорука сталого економічного розвитку та необхідна умова інвестиційної привабливості країни. Державна санітарно-епідеміологічна служба України залишається ефективною та надійною державною структурою охорони здоров’я населення. Запроваджена система профілактичних та протиепідемічних заходів з метою недопущення та уникнення загрози поширення небезпечних інфекцій дозволила зберегти мільйони людських життів, а своєчасність їх проведення – заощадити значні фінансові ресурси.

 

 

 

На презенетації були присутні керівники ДУ «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України», колишні та теперішні фахівці Калуської філії, працівники СЕС з різних районів Івано-Франківщини. Також була присутня родина З.М.Вишинського, який зробив неоціненний внесок у розвиток служби та, якому в цей день було відкрито меморіальну дошку на приміщенні Калуської СЕС.

 

Про те, як працювалося на цим виданням, які були труднощі щодо збору матеріалу розповів автор книги – місцевий журналіст, краєзнавець та дослідник – Богдан Тимків.

Ведуча розповіла про етапи становлення та розвитку санітарної служби на Калущині.

         На думку сьогоднішнього господаря, консультанта та рецензента видання, начальника Калуської міськрайонної філії ДУ «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України» Богдана Пеленички: «Кожна служба має свою специфіку. Специфіка санітарної служби полягає в досягненні належного санітарно-епідеміологічного благополуччя населення. Щодня змінюється обличчя підступних ворогів людини, але залишається незмінним завдання санітарних лікарів – попередити епідемії, врятувати здоров’я сотням

тисяч співгромадян. Заради цього варто жити, варто працювати!».

 

В Україні певний  період часу функціонувала Державна санітарно-епідеміологічна служба. Вона контролювала, аналізувала, досліджувала, комунікувала і т.д. з усіх питань охорони життя та здоров’я населення.Цю ділянку роботи  на Калущині з 2013 р по 2016 роки очолювала Оксана Ананєвич - тепер начальник відділу державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства Управління Держпродспоживслужби в Калуському районі, яка розповіла присутнім про пошукову роботу в архіві та згадала приємні хвилини роботи в колективі СЕС.

 

Модератор заходу – Любов Боян, провідний бібліотекар центральної бібліотеки, розповіла про кожен відділ, який є у структури установи та, що найважливіше про тих людей, які на даний час працюють тут.

Видання, що побачило світ, вартує належного пошанування та уваги. А численні фото та ілюстрації яскраво засвідчують та надають уяву читачам про повсякденні будні працівників санітарно-епідеміологічної служби, різні етапи роботи. Сторінки цієї книги зуміють отримати достойне визнання та стануть наочним підтвердженням багаторічної славної історії санітарно-епідеміологічної служби Прикарпаття та Калущини зокрема!

Вихід у світ книги «На сторожі людського життя та здоров’я» - це своєрідна вдячність тим, хто робить життя кожного мешканця нашого краю безпечним та захищеним. Мешканці нашого краю високо цінують нелегку працю фахівців-епідеміологів та зичать колективу Калуської філії всіляких гараздів, сповнення всіх мрій та задумів.

 

 

20  липня 2019 р

    У бібліотеці-філії с. Кропивник проведено літературну годину «Ернест Хемінгуей –  легенда століття» (до 120-річчя від дня народження). Завідуюча бібліотеки Наталя Русановська розповіла користувачам бібліотеки про життя та літературну діяльність геніального американського письменника та журналіста,лауреата Нобелівської премії з літератури 1954 року,лауреата Пулітцерівської премії 1953 року.Він подарував світові багато мудрих,цікавих і захоплюючих книг. Також була проведена презентація викладки літератури «Ернест Хемінгуей –класик американської і світової літератури».

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Липень 2019
В П В С Ч П С
301 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3