2020.01.31
Коронавіруси - це велика родина вірусів , які можуть спричинити як легкі захворювання типу застуди , так і серйозні , як , наприклад , атипова пневмонія.
Їхнім природним резервуаром є тварини . Коронавіруси також часто мутують і швидко змінюються.
Такі корона віруси вперше були ідентифіковані в середині 1960 –х років. Разом з новим штамом корона вірусу , який зараз активно поширюються в Китаї та інших країнах , їх існує вже сім.
Новий штам корона вірусу поки відомий під назвою 2019р – n COV. Спалах пневмонії, викликаної цим досі невідомим збудником , зафіксували в Китайському місті Ухань у грудні 2019 року.
Науковці припускають , що це вірус тієї самої родини , що і той , який спровокував епідемію атипової пневмонії в Китаї десять років тому.
Ймовірно , розповсюдження почалося із місцевого ринку
морепродуктів, де також продавали живих тварин.
Дійсна кількість людей заражених вірусом може бути набагато більшою,
оскільки людей з легкими симптомами скоріше не було виявлено.
У Всесвітній організації охорони здоров' заявили , що новий корона вірус поки що не є загрозою світового рівня.
Які симптоми захворювання?
У пацієнтів з підтвердженим корона вірусом були респіраторні захворювання від легкого до важкого ступеня з симптомами :
лихоманки,
кашлю,
ускладненого дихання.
Про це повідомляють в Центрі з контролю та профілактики захворювань в США.
Проте у деяких пацієнтів першими симптомами були :
діарея,
тошнота
та розлади шлунку.
Що це за вірус та звідки він пішов ?
В організації вважають, що симптоми корона вірусу можуть з'явитися якнайраніше через 2 дні , найпізніше – через 14.
Тобто людина може бути вже два тижні заражена корона вірусом, але не підозрювати про небезпеку.
Хвороба викликає ураження легень і пневмонію. Більш легкі випадки можуть нагадувати грип або застуду.
Як передається корона вірус ?
Коронавіруси – це велике сімейство вірусів , які поширені у багатьох видів тварин. Тому інколи тварини можуть інфікувати людей.
Проте значна кількість хворих і померлих не була на уханському ринку та не мала контактів з тваринами. Тому вважають , що вірус в основному передається від людини до людини повітряно – крапельним шляхом.
Чи варто хвилюватися щодо вірусу ?
Якщо ви тісно не контактували з кимось , у кого є корона вірус , - зазвичай з мандрівниками з Китаю , а саме з Ухані , ви , ймовірно , будете в безпеці ,
Запевняють у Гарвардській медичній школі.
Якщо людина вже захворіла, то одужання здебільшого залежить від імунітету , повідомляють лікарі.
Поки відомо, що більшість померлих внаслідок зараження вірусом мали проблеми зі здоров'м зокрема, слабкий імунітет.
Також з померлих більшість людей літнього віку. У багатьох з них були супутні захворювання, як цироз печінки, гіпертонія, цукровий діабет чи хвороба Паркінсона.
Експерти вважають , що в зоні ризику найбільш ймовірно люди із слабким імунітетом . Проте були зафіксовані випадки смерті молодих людей без хронічних та інших захворювань.
Основне занепокоєння викликає діапазон вираженості симптомів :
деякі люди мають легкі симптоми , інші – тяжко хворіють. Це ускладнює встановлення справжньої кількості заражених та швидкості перадачі вірусу від людини до людини.
Як запобігти захворюванню і чи існує лікування ?
Поки ВООЗ не надав якихось специфічних рекомендацій мандрівникам,
тільки загальні.
У разі відвідування зооринків або ринків із продуктами тваринного походження, дотримуйтеся таких правил :
- уникайте контакту з хворими тваринами або зіпсованими продуктами тваринного походження ;
- мийте руки з милом після торкання тварин або продуктів тваринного походження;
- уникайте будь-якого контакту з безхатніми тваринами , що можливо проживають на території зооринку;
- не торкайтесь очей , носа та рота брудними руками;
- уникайте контакту з потенційно зараженими ( контамінованими)
тваринами залишками або рідинами на грунті або частинах предметів магазину або зооринку;
- уникайте споживання сирих або недостатньо оброблених продуктів тваринного походження. Потрібно належним чином термічно обробляти сире м'ясо , м'ясні субпродукти , молоко та слідувати
належним практикам приготування харчових продуктів.
Рекомендації для груп ризику:
Групам професійного ризику ( працівники бійні , ветеринари , працівники зооринків , а також інші особи , що займаються поводженням з живими тваринами та продуктами тваринного походження ) слід дотримуватись таких правил:
- стежте за належною особистою гігієною;
- використовуйте захисні накидки , рукавиці , маски під час поводження
з тваринами або свіжими продуктами тваринного походження;
- уникайте контакту з рідинами організму тварин , якщо не
використовуєте захисне спорядження;
- дезінфікуйте та мийте захисне спорядження щоденно;
зберігайте захисний одяг та спорядження після обробки у відведеному
місці на роботі для попередження можливого інфікування через захисне
спорядження інших осіб;
- мертві тварини повинні бути безпечно похованими або знищеними;
- будьте уважними та інформуйте про будь - які нетипові захворювання у
тварин відповідні інстанції.
Поки про конкретне лікування не говорить.
Але вчені почали розробляти вакцину проти вірусу , повідомляє CNN.
Для того , щоб розпочати клінічні дослідження , потрібно декілька місяців, стверджує Ентоні Фаучі , керівник Національного інституту алергії та інфекційних захворювань США.
А щоб вакцина стала доступною, треба більше року.