Калуська районна
державна адміністрація


Корисна інформація для споживачів про ваговимірювальну техніку

2017.09.19

У наш час неможливо уявити собі побут без щоденних  розрахунків між продавцем та покупцем з використанням  показників ваговимірювальної техніки.  Проте, останнім часом на ринках, ярмарках, МАФах спостерігається масове використання ваг невідомого походження,  ваг китайського виробництва та ваг з ознаками зовнішнього втручання, які є основним інструментом для здійснення продавцями шахрайських дій при зважуванні товарів.

З метою недопущення порушень при здійсненні торгово-комерційних операцій між продавцем та покупцем доводимо до відома споживачів та суб’єктів господарської діяльності, які використовують ваговимірювальну техніку, вимоги чинного законодавства.

Згідно статті 3 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», засоби вимірювальної техніки,  які використовуються при провадженні торгівельно-комерційної діяльності (розрахунках між продавцем та покупцем), належить до сфери законодавчо регульованої метрології та відносно них здійснюється державне регулювання.

Ваги та гирі, які використовуються для здійснення торговельно-комерційних операцій повинні мати повірочне тавро або свідоцтво про повірку.

Ваги обов’язково повинні мати маркування, що містить товарний знак виробника, заводський номер, клас точності, найбільшу та найменшу границі зважування, ціну поділки або дискретність відліку, знак відповідності.

Відповідно до затверджених наказом Мінекономрозвитку міжповірочних інтервалів (наказ від 13.10.2016 №1747) повірка ваг та гир усіх типів повинна проводитися раз на рік в установленому порядку.

Наголошуємо, що під час проведення торговельно-комерційних операцій забороняється використовувати несправні, фальсифіковані або перероблені засоби вимірювальної техніки, такі, що не пройшли періодичну повірку, повірку після ремонту та не відповідають встановленим вимогам.

Ряд статей  Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» передбачають адміністративну відповідальність за порушення умов і правил проведення повірки та правил застосування засобів вимірювальної техніки, які використовуються у сфері законодавчо регульованої метрології у вигляді накладення штрафу на посадових осіб підприємств та організацій незалежно від форми власності та фізичних осіб-підприємців.

Виходячи з вищенаведеного, рекомендуємо:

-         споживачам бути уважними, здійснюючи покупки фасованого товару та товару, що підлягає зважуванню;

-         уникати зважування товару на вагах невідомого походження, з відсутнім маркуванням та повірочним тавром, які мають ознаки зовнішнього пошкодження;

-         суб’єктам підприємницької діяльності, які здійснюють торгівлю з використанням ваговимірювальної техніки, дотримуватись правил торгівлі, використовувати лише справні засоби вимірювальної техніки та вчасно надавати їх для проведення повірки. Також обов’язково здійснювати повірку ваг після їх ремонту.

 

Шановні споживачі!

У випадках виявлення порушення Ваших прав на достовірність результатів вимірювань та фактів використання суб’єктами господарювання фальсифікованих, несправних, з ознаками зовнішнього втручання засобів вимірювальної технік або таких, які не пройшли періодичну повірку просимо звертайтесь до Головного Управління Держпродспоживслужти в Івано-Франківській області (м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 53-44-58).

 

При зверненні до Держпродспоживслужби подаються наступні документи:

-         звернення;

-         копія документу, який засвідчує факт придбання продукції;

-         інші документи, які стосуються розгляду звернення.

У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником із зазначенням дати (зразок скарги при порушенні метрологічних вимог, прав на достовірність результатів вимірювань наведено нижче).

У тексті звернення необхідно вказати найменування та місцезнаходження суб’єкта господарювання. Без зазначення цієї інформації неможливо здійснити перевірку. Ця інформація є у фіcкальному чеку, у куточку споживача закладу та має бути надана на вимогу споживача.

Держпродспоживслужба та її територіальні органи розглядають всі звернення споживачів, права яких було порушено, у встановлений чинним законодавством термін.

 

 

 

Зразок скарги при порушені метрологічних вимог, 
               прав на достовірність результатів вимірювань

 

Головне управління Держпродспоживслужби

в Івано-Франківській області

ПІП скаржника
Адреса скаржника
Контактний телефон
e-mail

Скарга

 

 

«_____» ______ 2017 року мною за адресою: ____________________, у магазині  «______________________» ФОП _____________________ або (ТОВ «_______________ ») було придбано _______(найменування товару) вагою ___________(гр., кг); об’ємом_____ (мілілітр, літр).

Після контрольного зважування  мною встановлена невідповідність маси, об’єму товару в упаковці, тощо, яка становить_______(гр., кг); _____ (мілілітр, літр).

У зв’язку з порушенням метрологічних вимог при проведені комерційних операцій та розрахунки між покупцем (споживачем) і продавцем прошу провести перевірку ФОП _____________________ або (ТОВ «_______________ »), за адресою: ____________________.

Додатки:

- копія документу, який засвідчує факт придбання продукції;

- тощо.

 

 

Дата                                                                                                                Підпис

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Вересень 2017
В П В С Ч П С
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30