Калуська районна
державна адміністрація


Морозивом теж можна отруїтися

2018.06.22

Найжаданіший влітку продукт – це морозиво. Молочне, з різними фруктовими або шоколадними наповнювачами, його люблять люди різного віку, особливо діти. Коли ним ласуєш, отримуєш насолоду, почуття радості від смаку, аромату та приємної прохолоди. Адже в роті найбільша кількість чутливих рецепторів, тому морозиво впливає на них, і людина отримує сильні смакові відчуття. Морозиво допомагає при стресі, воно, як і шоколад, є харчовим «антидепресантом», має понад 100 корисних речовин. У ньому містяться білки, жири, вуглеводи, кальцій і ряд вітамінів (А, В1, В2, В12, С, Д, Е, Р).Молочне морозиво має високу поживну цінність.

Відповідно до державних стандартів в Україні морозиво можна виробляти як на основі натуральної молочної сировини, так і на основі кокосової та пальмової олій.Загалом діють 3 національні стандарти:ДСТУ 4733:2007 Морозиво молочне, вершкове, пломбір - означає, що продукт виготовлений із молочних жирів і ніяких рослинних жирів там не може бути; ДСТУ 4734:2007Морозиво плодово-ягідне, ароматичне, щербет, лід; ДСТУ 4735:2007 Морозиво з комбінованим складом сировини — виготовлене із немолочних жирів (кокосових чи інших рослинних).

В торговій мережі є морозиво з молока, але його треба шукати. Більшість морозива виготовляють не з натурального молока, цукру та масла. У його складі можна знайти окрім пальмової та кокосовоїолії, маргарини, десятки різноманітнихароматизаторів, емульгаторів, стабілізаторів і барвників. Виробник у маркуванніна етикетці повинен чітковказати, яку сировину він використовує. На жаль, не всі виробники цього дотримуються.

Та навіть якщо склад морозива нормальний, залишається дуже багато ризиків при його споживанні.

Взагалі морозиво вважають одним із найбільш безпечних продуктів, оскільки суміш зазнає подвійної обробки: спочатку пастеризується, а потім охолоджується. Але морозиво, як і всі молокопродукти, швидко псується, особливо у спеку. Існують ризики при купівлі неякісного морозива, тому ним можна отруїтися. Не варто купувати в спеку розтоплений стаканчик чи брикетик, бо в ньому стрімко розмножуються мікроорганізми.Якщо стаканчик чи брикетик заморожений і має деформовану (неправильну) форму, це свідчить про те, що продукт був повторно заморожений, що категорично заборонено.

Загалом, отруїтися можна будь-яким продуктом харчування, в тому числі й морозивом, якщовін не відповідає встановленим нормативам. Небезпека може бути на стадії виробництва – це недотримання санітарних норм і правил, використання неякісної сировини, порушені терміни та умови зберігання готової продукції. Можливе забруднення при виготовленніпродукції по ходу технологічного процесу або при її реалізації. Однією з причинин також може бути недотримання правил особистої гігієни на всіх етапах підготовки продуктів (працівниками на виробництві, продавцями в торговій мережі) або при вживанніспоживачами.

Отже, вибираючи морозиво, особливо уважно читайте маркування на упаковці (яке в ньому ДСТУ, яка в ньому сировина).Слід звернути увагу також на смак, колір, запах, за допомогою яких можна елементарно визначити, чи придатний продукт для вживання. Пам’ятайте, що морозиво не повинно проходити процес повторної заморозки ні в торговій мережі, ні в домашніх умовах, так як в ньому може активізуватися кишкова паличка. Це патогенна мікрофлора, що провокує потрапляння в організм бактерій, з подальшим виникненням харчового виду отруєння.

Якщо морозиво неправильної форми, м’яке або помічаєте інші ознаки того, що продукт неправильно зберігали, краще не купуйте його. Дивіться на вказаний на упаковці термін придатності продукції. Якщо хочете скуштувати морозиво виключно з молочної сировини, то на маркуванні шукайте ДСТУ 4733:2007.

            Будьте особливо уважними при виборі морозива, якщо ви його купуєте для дітей.

Вживання неякісного морозива може спричинити виникнення нудоти, блювоти, діареї, болі в животі, невеликого збільшення температури тіла. При важких випадках можлива сплутаність свідомості, судоми. Не варто займатись самолікуванням, краще одразу звернутися за допомогою до фахівців.

            Дотримання елементарних правил при покупці морозива, дозволить ним поласувати, а не боятися за власне здоров’я чи здоров’я дітей.

 

 

Людмила Бичковська, державний інспектор Калуського районного управління

Держпродспоживслужби   




<<< Повернутись в розділ
Календар
Червень 2018
В П В С Ч П С
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30