Калуська районна
державна адміністрація


Про фітосанітарний стан посівів сільськогосподарських культур і плодових насаджень в господарствах області

2018.09.21

Агрокліматичні умови другої декади вересня в цілому були сприятливими для розвитку та розповсюдження хвороб та комплексу шкідників.

На території області продовжує утримуватись нестійка, з різкими коливаннями добових температур  і вологості повітря погода. За звітний період вночі температура утримувалась на позначці +8ºС, вдень піднімалась до +28ºС.

Фітосанітарний  стан

Рослини падалиці зернових та злакових бур’янів, уражені борошнистою росою, септоріозом на окремих площах спостерігається бура іржа. Над падалицею літає імаго шведської мухи, цикади. На 100 п.с. виловлюється 3(5) екз.

На більшості площ кукурудзи 2-14% рослин, 2-8% качанів пошкоджені гусеницями стеблового (кукурудзяного) метелика. Гусениці шкідника закінчують живлення та опускаються на зимівлю у нижню частину стебла рослини. З хвороб рослини уражені гельмінтоспоріозом, летючою та пухирчастою сажкою. Населення приступило до збирання урожаю. Низький зріз стебла при збиранні, подрібнення і заорювання післязбиральних решток кукурудзи знизить зимуючий запас шкідників і збудників хвороб. Для зменшення ураження качанів фузаріозом та іншими пліснявими грибами рекомендується збирання урожаю в стислі строки, уникання механічного травмування зерна та підсушування його до вологості не вище 16%.

Посіви озимого ріпаку знаходяться в доброму стані. На окремих площах Галицького, Рогатинського та Снятинського районів спостерігалося пошкодження рослин несправжніми гусеницями пильщика озимої совки, біланів та ріпаковими блішками, які в допороговій чисельності пошкодили 3-5% рослин. Ураження рослин хворобами не спостерігаємо.

В посівах кормових буряків спостерігається розвиток церкоспорозу, борошнистої роси. Осередками рослини ураженні рамуляріозом - 4% рослин (Галицький район). Із шкідників, відмічаємо шкідливість мишоподібних гризунів, гусениць озимої совки, личинок травневих хрущів та медведки.

При вибірковому проведенні клубневого аналізу картоплі встановлено, що основною хворобою бульб є парша, якою уражено 5% бульб. Також відмічаємо ураження бульб мокрою та сухою гниллю, фітофторою – 3%.

У  посівах капусти триває розвиток гусениць листогризучих совок, біланів, молей, рослини заселяють блішки, попелиці. Із хвороб відмічаємо судинний та слизистий бактеріози, пероноспороз, фомоз.

Коренеплоди моркви пошкоджені личинками травневих хрущів (І-ІІ вік), дротяниками та слимаками, пошкоджено 8% рослин (Галицький, Тлумацький райони).

При обстежені пізніх сортів яблуні виявлені гусениці яблуневої плодожерки, попелиці (молоді пагони). Плодові насадження уражені паршею, плодовою гниллю -3-7%.

Мишоподібні. Чисельність гризунів в посівах пізніх просапних та овочевих культур складає 1 (3) жилих колоній на га. Ними пошкоджено 4% коренеплодів. Знешкодження мишоподібних гризунів досягається в першу чергу вчасною та якісною зяблевою оранкою, яка позбавляє їх корму і надійного сховища. 

У господарствах здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами сільськогосподарських культур. 

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Вересень 2018
В П В С Ч П С
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6