Калуська районна
державна адміністрація


Рекомендації рятувальників щодо дій населення під час повені!

2018.07.04

ПОВІНЬ - це значне затоплення місцевості в результаті підйому рівня води в річці, озері або морі в період сніготанення, злив, вітрових нагонів води, при заторах, і т.п. До особливого типу відносяться повені, викликані вітровим нагоном води в гирлах річок. 

Повені призводять до руйнувань мостів, доріг, будівель, споруд, приносять значний матеріальний збиток, а при великих швидкостях руху води (більше 4 м / с) і великій висоті підйому води (більше 2 м) викликають загибель людей і тварин.

Основною причиною руйнувань є вплив на будівлі і споруди гідравлічних ударів маси води, крижин, що пливуть з великою швидкістю, різних уламків, плавзасобів і т.п.

Повені можуть виникати раптово і тривати від кількох годин до 2 - 3 тижнів.

 

ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ ДО ПОВЕНЕЙ

 

Якщо Ваш район часто страждає від повеней, вивчіть і запам'ятайте межі можливого затоплення, а також піднесені, рідко затоплювані місця, розташовані  поблизу від місць проживання, найкоротші шляхи руху до них. Ознайомте членів сім'ї з правилами поведінки при організованій та індивідуальній евакуації, а також у разі раптової і бурхливої повені.

Заздалегідь складіть перелік документів, майна і медикаментів, які потрібні при евакуації. Покладіть в спеціальну валізу або рюкзак цінності, необхідні теплі речі, запас продуктів, води та медикаменти.

 

ЯК ДІЯТИ ПІД ЧАС ПОВЕНІ

 

За сигналом оповіщення про загрозу повені та про евакуацію, невідкладно, в установленому порядку виходьте (виїжджайте) з небезпечної зони можливого катастрофічного затоплення в призначений безпечний район або на підвищені ділянки місцевості, захопивши з собою документи, цінності, необхідні речі й дводобовий запас продуктів харчування. У кінцевому пункті евакуації зареєструйтесь.

Перед виходом з будинку вимкніть електрику та газ, загасіть вогонь у опалювальних приладах, закріпіть всі плавучі предмети, що знаходяться поза будинками, або розмістіть їх в підсобних приміщеннях.

Якщо дозволяє час, цінні домашні речі перемістіть на верхні поверхи або на горище житлового будинку. 

Закрийте вікна та двері, при необхідності і наявності часу забийте зовні дошками (щитами) вікна та двері перших поверхів.

При відсутності організованої евакуації, до прибуття допомоги або спаду води, перебувайте на верхніх поверхах і дахах будинків, на деревах або інших підвищеннях.

При цьому постійно подавайте сигнал лиха: вдень - вивішуванням або розмахуванням добре видимим полотнищем, а в темний час - світловим сигналом і періодично голосом.

При підході рятувальників спокійно, без паніки з дотриманням заходів обережності, переходите в плавальний засіб.

При цьому неухильно дотримуйтесь вимог рятувальників, не допускайте перевантаження плавзасобів.

Під час руху не покидайте встановлені місця, не сідайте на борт, суворо виконуйте вимоги екіпажу.

Самостійно вибиратися з затопленого району рекомендується тільки при наявності таких серйозних причин, як необхідність надання медичної допомоги постраждалим, якщо триває підйом рівня води при загрозі затоплення верхніх поверхів (горища).

При цьому необхідно мати надійний плавальний засіб і знати напрямок руху.

В ході самостійного пересування не припиняйте подавати сигнал лиха.

Надавайте допомогу людям, що опинилися у воді і потопаючим.

 

Начальник Калуського МРВ У ДСНС Василь Микитин

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Липень 2018
В П В С Ч П С
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4