Калуська районна
державна адміністрація


Рядовому, сержантському і старшинському складу надано можливість отримувати грошову компенсацію за піднаймом (наймом) жилого приміщення

2018.04.06

08.02.2018 Верховною Радою України прийнято Закон “Про внесення змін до статті 12 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”, яким особам рядового, сержантського і старшинського складу надано можливість отримувати грошову компенсацію за піднайом (найом) жилого приміщення, чого раніше чинним законодавством не передбачалось.

Прийняття законопроекту підтримали 230 народних депутатів України. Відповідно до новоприйнятого абзац п’ятий частини першої статті 12 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” викладено у новій редакції:

У разі відсутності службового жилого приміщення військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом і не перебувають у шлюбі, можуть розміщуватися безплатно в спеціально пристосованих казармах у розташуванні військової частини, а сімейні — у сімейних гуртожитках. Житлово-побутові умови в таких казармах повинні відповідати вимогам, які пред’являються до гуртожитків, що призначені для проживання одиноких громадян. У разі відсутності можливості розміщення зазначених військовослужбовців в спеціально пристосованих казармах у розташуванні військової частини та сімейних гуртожитках військова частина зобов’язана орендувати для військовослужбовців та членів їх сімей жиле приміщення або за їх бажанням виплачувати грошову компенсацію за піднайом (найом) жилого приміщення.

Для військовослужбовців офіцерського складу у разі відсутності службового жилого приміщення військова частина зобов’язана орендувати житло для забезпечення ним військовослужбовців, а також членів їх сімей або за їх бажанням виплачувати грошову компенсацію за піднайом (найом) жилого приміщення.

Що це означає?

Як вбачається із зазначеної норми, право військовослужбовців рядового, сержантського і старшинського складу на оренду жилого приміщення за рахунок військової частини або отримання грошової компенсації за піднайом (найом) жилого приміщення не є безумовним. Скористатися зазначеним правом військовослужбовці зможуть лише за умови відсутності можливості розміщення їх у спеціально пристосованих казармах у розташуванні військової частини та сімейних гуртожитках. Варто зауважити, що у разі відсутності зазначених приміщень для проживання, оренда жилого приміщення за рахунок військової частини або виплата грошової компенсації за піднайом (найом) є ОБОВ'ЯЗКОМ військової частини.

Разом з тим, для організації порядку нарахування і виплати військовослужбовцям рядового, сержантського і старшинського складу компенсації за піднайом (найом) жилого приміщення необхідно додатково внести зміни до нормативно-правових актів:

постанови Кабінету Міністрів України від 26.06.2013 № 450 “Про розмір і порядок виплати грошової компенсації військовослужбовцям Збройних Сил, Національної гвардії, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації та Державної спеціальної служби транспорту за піднайом (найом) ними жилих приміщень”;

наказу Міністерства оборони України від 30.11.2011 №737 “Про затвердження Інструкції про організацію забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей жилими приміщеннями”.

Для приведення нормативно-правових актів у відповідність до прийнятого Закону Кабінету Міністрів України надано три місяці.




<<< Повернутись в розділ
Календар
Квітень 2018
В П В С Ч П С
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5