Калуська районна
державна адміністрація

Центр громадського здоров’я інформує


18 вересня- Всесвітній день моніторингу якості води

2

2022.09.19

                  Вода – незамінне джерело у життєвих процесах організму людей, тварин та рослин. Вона є найпростішим хімічним компонентом живої матерії, яка об’єднує усі організми, які населяють нашу планету. Без неї неможливий розвиток живої природи.

          Щорічно, починаючи з 2003 року, 18 вересня відзначається Всесвітній день моніторингу якості води.

           Метою заснування свята було і є підвищення інформованості  суспільства про проблеми води та участь у захисті водних ресурсів від забруднення у всьому світі. Ініціатором цього свята виступив американський Фонд «Чистої води».

           Основними цілями моніторингу є:

 - Своєчасне виявлення та прогнозування розвитку негативних процесів, що впливають на якість води у водних об'єктах і їх стан;.

 - Розробка та реалізація заходів щодо запобігання негативним наслідкам цих процесів;

- Оцінка ефективності здійснюваних заходів щодо охорони водних об'єктів;

 - Інформаційне забезпечення управління в галузі використання і охорони водних об'єктів.

          Традиційний захід цього Дня – взяття проб води у різних водоймах нашої планети для оцінки її якості та безпеки для життя людей і живих організмів. Фахівцями Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» за минулий період 2022р. проведено моніторингове дослідження 57 проб води з поверхневих водойм, в т.ч.12 проб за мікробіологічними показниками, 45 проб за санітарно-хімічними показниками. За результатами дослідження  3(25,0%) проби води  не відповідає гігієнічним вимогам за мікробіологічними показниками (р.Лімниця, р.Млинівка), 2(4.4%) проби не відповідають гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками  за вмістом сульфатів, хлоридів, сухого залишку, забарвленістю  (р.Млинівка, озеро в парку культури І.Франка ).

.   Як свідчать дані моніторингу, якість поверхневих вод  в Україні  постійно погіршується внаслідок безпосереднього скидання у водойми господарсько-побутових або промислових стічних вод, близько 40 % яких не очищується або не відповідає санітарним вимогам.

           За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, половина жителів нашої планети вживає забруднену воду. Значна кількість хвороб людини пов’язана з незадовільною якістю питної води і порушенням санітарно-гігієнічних норм водопостачання. Питна вода та її якість істотно впливають на всі фізіологічні та біохімічні процеси, що відбуваються в організмі людини, на стан її здоров'я. Отже, можна стверджувати, що якісні характеристики води, рівень її забруднення впливає на стан захворюваності населення. Багато з цих захворювань є смертельними або ж з тяжким перебігом.

            Вимоги до якості води дозволяють убезпечити людей від хвороботворних бактерій і вірусів. Тому увага до її якості – важливе завдання кожного мешканця планети і, в тому числі   нашого регіону,  яка думає про своє здоров’я і майбутнє нашої планети.

              Проблема водних ресурсів складна і багатогранна. Її успішне вирішення можливе лише у разі залучення інтелектуальних, фінансових і технічних можливостей всього суспільства. в тому числі  . Адже від якості води, її складу залежить здоров’я як кожного з нас так і всього людства.

             Завідувачка відділенням епідеміологічного  нагляду (спостереження ) та профілактики  неінфекційних захворювань Калуського  районного відділу ДУ «Івано-Франківський  ОЦКПХ  МОЗ»      Лідія ПЛАЧИНДА




<<< Повернутись в розділ
Календар
Вересень 2022
В П В С Ч П С
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1