Калуська районна
державна адміністрація

Новини


Чому вкрай важливо вакцинувати передчасно народжених

0009

2022.11.18

Передчасно народжені діти мають вищі шанси захворіти на інфекційні хвороби, тому важливо, щоб вони отримали щеплення. Це пояснюється тим, що їхня імунна система менш розвинена

У більшості випадків недоношених дітей (немовлят, народжених до 37 тижнів), зокрема дітей із низькою масою тіла, вакцинують за звичайною схемою та дозуванням згідно з Національним календарем профілактичних щеплень.

Існують спеціальні рекомендації для передчасно народжених дітей щодо вакцинації проти туберкульозу. Такі щеплення передчасно народженим дітям проводять після досягнення ваги 2 кг.

Перша доза вакцини проти гепатиту В вводиться в перші 12 годин життя дитини незалежно від маси тіла. Якщо новонароджений важить менше за 2 кг, то він теж має отримати першу дозу відразу після народження, але ця доза не зараховується. Після досягнення такою дитиною 1 місяця, вакцинація гепатиту В має розпочатися з початку та включати щонайменше три дози.

В Україні до Національного календаря щеплень входить вакцинація проти десяти інфекційних захворювань: гепатит В, туберкульоз, кір, паротит, краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт, гемофільна інфекція.

Якщо дитина пропустила щеплення за календарем, зверніться до сімейного лікаря, він допоможе скласти план щеплень.

В один день можна вводити декілька вакцин. Це звичайна міжнародна практика, яка дозволяє зменшити кількість візитів до медичного закладу, а отже, й рівень стресу для дитини та батьків.

Застосування багатокомпонентних вакцин зменшує кількість уколів та надає захист від кількох інфекцій.

Перед вакцинацією немає потреби в додаткових обстеженнях (аналіз крові, сечі, імунограма).

Якщо у вашої дитини є хронічні захворювання (наприклад бронхіальна астма, діабет), це не протипоказання до щеплення! Навпаки, ваша дитина має більший ризик тяжкого перебігу інфекцій, проти яких можна захиститись вакцинацією.




<<< Повернутись в розділ
Календар
Листопад 2022
В П В С Ч П С
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3