Калуська районна
державна адміністрація


Робота в спеку: яких заходів безпеки варто дотримуватися?

15

2022.07.22

 Для зменшення впливу підвищеної температури повітря на своїх працівників роботодавцям необхідно організувати оптимальний режим праці й відпочинку, а також ужити певних заходів безпеки, щоб люди не зазнали перегріву в спекотні дні.

       Оптимальні й граничні показники мікроклімату є різними для різних категорій робіт за показниками важкості, але верхня межа температури на постійних робочих місцях — +28 ºС.

       Серед засобів і заходів із нормалізації мікрокліматичних умов виділимо такі:

  • влаштування жалюзі або світловідбивальних плівок на засклених поверхнях;
  • максимальне використання природної вентиляції;
  • встановлення систем кондиціювання;
  • використання спеціального одягу й засобів захисту.

          Під час робіт на відкритих майданчиках слід організувати раціональні режими праці й відпочинку. Сумарна тривалість робіт за температури повітря понад +28 ºС не повинна перевищувати 4–5 годин за зміну. Іноді навіть необхідно змінити розпорядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час.

          Регламентовані перерви мають тривати не менше ніж 10% робочого часу на кожні 2 ºС перевищення. Але необхідно враховувати, що під час таких перерв працівники повинні перебувати в приміщеннях із різницею температур повітря не більше ніж 5 ºС та не нижче ніж +25 ºС (особливу увагу на це слід звернути працівникам, у приміщеннях яких встановлені кондиціонери, адже різкі перепади температур значно підвищують ризик серцевих нападів).

           Під час робіт на відкритих місцевостях і температурі зовнішнього повітря +35 °C і вище тривалість періодів безпечної роботи повинна становити 15–20 хвилин із наступною тривалістю відпочинку не менше ніж 10 хвилин в охолоджуваних приміщеннях. Водночас сумарна тривалість термічного навантаження за робочу зміну для осіб, які використовують спеціальний одяг для захисту від теплового випромінювання, не має перевищувати 4–5 годин. Для осіб без такого спеціального одягу — 1,5–2 години.

           Робота, коли температура зовнішнього повітря перевищує +37 °C за показниками мікроклімату, є небезпечною (екстремальною). У разі такої температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі. Роботодавцям слід змінити порядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий і вечірній час.

         Щоб уникнути зневоднення організму, необхідно дотримуватися правильного питного режиму. Фахівці рекомендують пити мінеральну лужну воду, соки, вітамінізовані напої замість звичайної питної води. Вживати їх слід часто й у невеликих кількостях. За температури повітря понад +30 °C і під час виконання фізичних робіт потрібно випивати не менше ніж 0,5 л рідини на годину.

         Не можна виконувати роботи на висоті у відкритих місцях, якщо швидкість вітру 10 метрів за секунду й більше, а температура повітря вища ніж +35 °С. Невідкладні роботи на висоті у складніших погодних умовах (за інших температур) виконуються за рішенням роботодавця. Водночас у проекті виконання робіт слід передбачити додаткові заходи безпеки, що відповідають цим умовам.




<<< Повернутись в розділ
Календар
Липень 2022
В П В С Ч П С
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6