Калуська районна
державна адміністрація


Пам’ятка для населення

2021.07.19

Правила  поведінки  в  літній  період

                                                                               

         -  НЕ  купувати продукти харчування на стихійних ринках, або з рук приватних осіб;

  • НЕ  допускати споживання продуктів і напоїв протермінованого

зберігання;

  • НЕ  вживати харчових продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо

їх якості;

  • НЕ  вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • НЕ  використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду

з незнайомих джерел водопостачання (рік, озер, підземних джерел, поверхневих вод тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану сертифіковану, або з централізованих джерел водопостачання;

  • ПРИ неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм

тощо) для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води, для миття посуду і рук використовувати тільки профільтровану і кип’ячену воду.

  • ПРИ купівлі харчових продуктів та напоїв необхідно обов’язково звертати увагу на

терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки відповідно до зазначених на упаковці способу  та терміну;

  • ПРИ купівлі будь якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має

право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість і безпеку реалізованої продукції;

  • ПЕРЕД споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною

водою;  для споживання дітьми – обдати окропом.

  • У подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні,

кондитерські тощо);

  • НА  відпочинку без організованого харчування не готувати багатокомпонентних

страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, мясні салати тощо), а також продукти про запас. Приготовлені страви бажано споживати відразу. Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати 2 години;

  • ПРИ харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж) уникати контакту продуктів

з грунтом і піском;

  • ПЕРЕД приготуванням і вживанням їжі обов’язково мити руки з милом, а також

після відвідування туалету;

  • ПРИ відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити їх з правилами харчування та

дотримання особистої гігієни. Необхідно ретельно слідкувати, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та продукти невизначеного походження;

  • ДЛЯ купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими пляжами.

 

       У випадку виявлення перших ознак захворювання негайно звертайтесь до найближчого лікувального закладу.

 

 

 

Калуський районний відділ

ДУ«Івано-Франківський обласний центр контролю та

 профілактики хвороб МОЗ України»




<<< Повернутись в розділ
Календар
Липень 2021
В П В С Ч П С
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31