Калуська районна
державна адміністрація


Обережно, грип!

34

2022.09.27

З настанням осіннього-зимового  сезону  різко підвищується кількість захворювань на гострі респіраторні  вірусні інфекції та ГРИП.

Як всім відомо  ГРВІ як і ГРИП та COVID-19 мають однакові  шляхи передачі, проте викликаються різними збудниками. Наразі найбільша увага прикута до коронавірусної хвороби, яка викликає серйозні ускладнення та має більш важкий перебіг. Проте, не можна забувати і про ГРИП, який також є дуже небезпечним для людини і, при не своєчасному лікуванні, може спричинити важкіускладення та навіть смерть.

Оскільки перші симптоми ГРВІ, ГРИПу та коронавірусної хвороби схожі, для підтвердження діагнозу може знадобитися тестування. Тому  за перших симптомів необхідно звернутися до лікаря, який направить на тест та призначить правильне лікування.

Пік захворюваності на ГРВІ та ГРИП по Калуському району за епідсезон 2021/2022 рр. припав  на 3-й та 4-й тиждень 2022року,показник захворюваності на 100 тисяч населення  склав 975,2  та 1234.4  відповідно. Хворіли як дорослі так і діти.

Клінічні ознаки грипу:

  • раптовий початок;
  • головний біль;
  • ломота у м’язах і суглобах;
  • біль у горлі;
  • підвищення температури тіла до 38 °С і більше;
  • кашель;
  • в окремих випадках — блювота і пронос.

Вірус грипу передається від хворої людини до здорової повітряно-краплинним  шляхом (вірусні частки переносяться повітрям  під час розмови, кашлю, чхання), внаслідок тісного контакту (перебування на відстані близько 2 м).

Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для інших протягом усього періоду прояву симптомів — це, в середньому, сім днів.

Найчастішим ускладненням  ГРИПу є пневмонія, що інколи може за 4-5 днів призвести до смерті хворого. Також нерідко розвивається серцева недостатність.

Як попередити зараження грипом:

  • уникайте контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;
  • обмежте відвідування місць великого скупчення людей;
  • часто провітрюйте приміщення;
  • часто мийте руки з милом, користуйтесь антисептиком;
  • не торкайтеся очей, носа, рота немитими руками,уникайте обіймів, поцілунків і рукостискань;
  • прикривайте ніс і рот під час чхання або кашлю одноразовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути;
  • Користуйтеся засобами індивідуального захисту;

Проте  найкраща профілактика грипу — це щорічна вакцинація!!!

Щорічна вакцинація від грипу — це найкращий спосіб:

  • зменшити ризик захворіти на грип;
  • зменшити ризик серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті.

Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною.

Найкращий час для щеплення — напередодні грипозного сезону (у вересні). Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж усього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.

Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику, оскільки вона значно збільшує шанси цих людей запобігти смертельним наслідкам хвороби.

Основні групи ризику:

1. Медичні працівники, які мають більший ризик захворіти на грип через особливості професії. Ми закликаємо їх захистити себе і своїх пацієнтів та зробити щеплення від грипу.

2. Вагітні, яким варто пам’ятати, що грип може мати серйозні наслідки під час вагітності. Натомість вакцинація проти сезонного грипу безпечна на всіх етапах вагітності.

3. Літні люди — імунітет із віком послаблюється і стає менш ефективним у боротьбі із грипом, який може мати серйозні наслідки, коли вам за 65.

4. Люди із хронічними захворюваннями, яким слід пам’ятати, що за наявності хронічних недуг ризик ускладнень грипу значно підвищується, тому важливо захистити себе від них.

В аптеках наявні різні вакцини проти грипу. Яка краще підійде саме Вам,допоможе розібратися сімейний лікар.Кожен  може придбати вакцину в аптеці власним коштом і зробити щеплення у закладі охорони здоров’я. 

Пам’ятайте, що профілактика завжди дешевша за лікування!

 

 

Калуський районний відділ  ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

 

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Вересень 2022
В П В С Ч П С
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1