Калуська районна
державна адміністрація

Центр громадського здоров’я інформує


Щодо профілактики ботулізму

2222

2017.07.04

         Ботулізм – це хвороба, яка виникає у результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму (Clostridium botulinum) і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.

         Ці мікроби в природі поширені у ґрунті, в мулі водойм, куди потрапляють з кишечника риб, тварин, зустрічаються в грибах, фруктах і овочах.

         Сам по собі збудник ботулізму не є патогенним, він небезпечний саме через токсини. Основною умовою для утворення токсину є відсутність доступу кисню (в консервах, товщі м’ясних і рибних продуктів).

         Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові спалахи захворювань.

         Період появи перших ознак ботулізму може коливатися від 2-4 годин до аж до 2 тижнів. Як правило, симптоматика ботулізму проявляється гостро, тому хворі можуть вказати навіть час початку захворювання.

        Першими клінічними проявами є: нудота, блювота та пронос. Токсини збудників ботулізму вражають нервову систему і тому з’являється неврологічна симптоматика на тлі шлунково-кишкових розладів, або слідом за ними, що знаменує прогресування процесу. Першими ознаками захворювання є порушення зору, ковтання, зміна голосу хворого, з’являється захриплість та носовий відтінок мови.

       Які заходи профілактики ботулізму?

Для профілактики всім особам, які вживали разом з хворими на ботулізм інфіковані продукти, необхідно звернутися до лікаря для лікування (частіше для профілактики захворювання вводяться лікувальні сироватки і встановлюється медичний нагляд за такими особами протягом 10-12 днів).

       В домашніх умовах:

1. При консервуванні овочів, які містять природні кислоти (огірки, баклажани, зелений горошок та ін.), необхідно додавати лимонну або оцтову кислоту відповідно до рецептур.

2. Для консервування повинні використовуватися свіжі, без ознак псування овочі і фрукти.

3. Ретельно мити овочі і плоди.

4. Суворо дотримуватися рекомендованих вимог обробки банок, кришок, режимів теплової обробки плодів в домашніх умовах.

5. Зберігати домашні консерви слід при низьких температурах з обов’язковою періодичним оглядом і знищенням «бомбажних» банок.

6. Суворо дотримуватися термінів та умов зберігання продукції, розфасованої в полімерну плівку під вакуумом.

7. Вміст герметично закупореній банки, виготовленої в домашніх умовах, перед вживанням ретельно прогрівати до 100° С протягом 30 хвилин;

8. Не проводити закупівлю продуктів, перш за все овочів, фруктів, грибів, в’яленої та копченої риби, в’яленого і копченого м’яса в місцях неорганізованої торгівлі.

           При зазначених вище симптомах захворювання необхідно терміново звертатися за медичною допомогою! Пам’ятайте, Ваше здоров’я у Ваших руках!

 

 

 

Калуський міськрайонний відділ

ДУ «Івано – Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України»




<<< Повернутись в розділ
Календар
Липень 2017
В П В С Ч П С
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5