Калуська районна
державна адміністрація

Центр громадського здоров’я інформує


31 ТРАВНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЕЗ ТЮТЮНУ

04

2023.05.29

В останній день травня, починаючи з 1988 року, щорічно відзначається Всесвітній день без тютюну. Завдання цього дня - привернути увагу до небезпек для здоров’я, які тягне за собою вживання тютюну і закликати до проведення ефективної політики щодо зменшення масштабів споживання тютюнової продукції в усьому світі. Відмова від куріння – одна з кращих речей, яку можна зробити для свого здоров’я. Проте, завдання виявилася надто складним, боротьба з нікотином триває та є актуальна і на сьогодні.

«Нам потрібна їжа, а не тютюн» - таке цьогорічне гасло Всесвітнього дня без тютюну. Глобальна кампанія 2023 року має на меті підвищити обізнаність про альтернативне рослинництво та маркетингові можливості для фермерів, які вирощують тютюн, і заохотити їх вирощувати стійкі, поживні культури.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку понад 8 мільйонів людей в усьому світі помирають через хвороби, спричинені вживанням тютюну, а в Україні куріння забирає в середньому 85 тисяч життів. В нашій державі куріння вважається опосередкованою причиною кожного п’ятого випадку смерті осіб віком понад 35 років. Кожен третій опитаний українець віком 18 – 69 років – курець. Серед них половина чоловіків та кожна шоста жінка. Останніми роками помітний високий і зростаючий рівень куріння серед жінок.

Окрім того, за даними ВООЗ, близько 20% підлітків 13-15 років курять електронні цигарки. Також відомо, що більшість неповнолітніх курців (80%) розпочинали таку згубну звичку з вживання пристроїв для нагрівання тютюну. Водночас для дітей куріння у два рази небезпечніше, ніж для дорослого. До прикладу, смертельною дозою для дорослої людини є одна пачка сигарет, для підлітка – пів пачки.

Також, куріння є ключовим фактором ризику захворюваності серед неінфекційних хвороб, на які припадає 91% усіх передчасних смертей.

Не меншої шкоди куріння завдає і економіці, за розрахунками експертів щорічні економічні втрати складають 3,2% ВВП України, або близько 90 мільярдів гривень внаслідок ранньої втрати працездатності курцями, соціальними виплатами та лікуванням хвороб, викликаних курінням.

Сигаретний дим, який заповнює закриті приміщення, містить більше 4000 хімічних речовин, з яких, принаймні, 250 – шкідливі, а понад 50 викликають рак.

Новітні тютюнові продукти, такі як системи нагрівання тютюну та електронні сигарети, використовуються дедалі частіше, особливо молодшими групами населення. Серед молоді електронні сигарети популярніші за будь - які традиційні тютюнові вироби.

Але чи дійсно куріння електронних сигарет (вейпінг) краще для вас, ніж використання тютюнових виробів? Чи можуть електронні сигарети допомогти вам кинути курити раз і назавжди? Вейпінг електронних сигарет менш шкідливі, ніж куріння, але все ж небезпечний. Електронні сигарети нагрівають нікотин, ароматизатори та інші хімічні речовини, створюючи аерозоль, який ви вдихаєте. Отже, нікотин є основним компонентом як звичайних, так і електронних сигарет, та викликає звикання. Електронні сигарети – не найкращий інструмент для відмови від куріння. Багато користувачів електронних сигарет споживають нікотину навіть більше, ніж від тютюнових виробів. Це може відбуватись через надміцні картриджі, у яких концентрація нікотину вища. Або ж просто людина може не помічати, як викурює набагато більше стіків ніж цигарок протягом дня.  

Зважаючи на небезпеку для здоров’я населення, боротьбу з тютюнопалінням в Україні провадять на законодавчому рівні. Щоб мінімізувати шкідливий вплив тютюнопаління на здоров’я населення, Верховна Рада України ухвалила Закон «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», який вступає в дію з 11 липня 2023 року.

У Закону законодавець визначає перелік місць, де забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів; прирівнює електронні цигарки до звичайних, забороняє їх продаж неповнолітнім особам до 18 років, забороняє рекламу, в,ч в мережі інтернет, впроваджує вимоги до маркування упаковок та розмір комбінованого медичного попередження про шкоду куріння (текст та графічне зображення) на пачках тютюнових виробів збільшений з 50 % до 65 % їхньої площі та інше.

Кожен курець повинен усвідомити для себе причини, чому варто кинути курити? А саме, щоб:

  • жити довше (уже з першого дня відмови від сигарет ваш організм почне

відновлюватися, а ризики виникнення хвороб, асоційованих з курінням, зменшуватися. Ті, хто кинув палити у віці 30 - 35 років, мають тривалість життя, як ті, що ніколи не палили);

-уникнути ряд небезпечних хвороб (астми, хвороб дихальних шляхів,

коронарної хвороби серця, інфаркту, інсульту, захворювань судин, аневризми аорти, онкологічних захворювань, остеопорозу, катаракти та сліпоти, парадонтозу, безпліддя, імпотенції та інших);

  • зекономити кошти (людина, яка викурює пачку сигарет щодня, протягом

року витрачає понад 25 тисяч гривень. Тож відмова від куріння – це можливість витрачати кошти на більш потрібні і корисні речі);

  • зберегти здоров’я рідним і близьким (у дорослих, які не курять самі, але

вдихають тютюновий дим, в наслідок пасивного куріння, він викликає у них серйозні серцево-судинні та респіраторні захворювання, зокрема, ішемічну хворобу серця та рак легенів, а у немовлят - може викликати раптову смерть);

  • покращити зовнішній вигляд та якість життя (коли ви кинете курити, ваше

дихання стане чистішим, покращаться колір шкіри, зубів, відчуття смаку та запаху, а займатись фізичними вправами стане легшее).

                Існує багато успішних і затрато-ефективних методів лікування. Засоби заміщення нікотину, такі як нікотинова жувальна гумка, пластир, назальний спрей (аерозоль для носа) та інгалятори можуть подвоїти ваші шанси добитися успіху. Можна знайти істотні переваги для здоров’я та кинувши палити в будь-якому віці.

 

Запам’ятайте, що труднощі, пов’язані з процесом припинення куріння, – явище тимчасове, а переваги від припинення куріння – на все життя!




<<< Повернутись в розділ
Календар
Травень 2023
В П В С Ч П С
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3