2022.03.31
Цьогорічна посівна компанія-найважча за всю історії незалежності У країни .Але вона в західних регіонах розпочалася вчасно. Галичина сьогодні стала не тільки прихистком для тимчасово переміщених осіб із центру та сходу України, а й ядром посівного процесу.
Картоплю у нас завжди вважали другим хлібом. Більшість площі посадки картоплі в Івано-Франківській області зосереджені в приватному секторі.
Отримання високого врожаю картоплі в чомусь залежить від підготовки картоплі до садіння, від обраної ділянки, внесених до неї добрив та загального догляду за рослинами. Але все це зробить свій вплив на урожай лише в тому випадку, якщо обраний якісний насіннєвий матеріал, виконана відповідна підготовка: 1) вибір правильного сорту картоплі, 2) прогрівання бульб, 3) обробка мікроелементами та ростовими речовинами, 4) озеленення і пророщування бульб.
Якщо Ви будете слідувати рекомендаціям з підготовки картоплі до садіння, то у вас обов’язково виростуть гарні і великі кущі та буде хороший урожай. Гарних вам врожаїв, дорогі наші читачі!
Підготовка картоплі до садіння
За місяць до садіння картоплю вносять у приміщення з кімнатною температурою (16-20 градусів) для прогрівання. Через тиждень на бульбах з’являються паростки. За характером їх проростання здійснюють відбір і бракування бульб. На садіння залишають тільки ті бульби картоплі, у яких паростки пробудилися по всій поверхні.
За 25-40 днів до садіння бульби пророщують, розкладаючи їх шаром в 1-2 ряди. Пророщування бажано проводити при температурі 8-12 градусів, що дозволить уникнути її осушення. Якщо ж це доводиться робити при більш високих температурах (18-22 градусів), то бульбу потрібно періодично зволожувати водою з обприскувача або лійки. Пророщування на світлі прискорює терміни отримання врожаю на кілька тижнів.
Зауважте, кращий посадковий матеріал — цілі бульби масою 50-80 г.
За 7-10 днів до садіння бульби картоплі провітрюють, виносячи їх в сонячну погоду під навіс або просто на відкрите повітря. Провітрювання і прогрівання мобілізує фізіологічні процеси, прискорює ріст і розвиток рослин, що позитивно відбивається на врожаї.
Також на світлі можна виявити приховані ураження картоплі багатьма хворобами. В озеленених бульбах і паростках з’являється соланін, який надає стійкість до ґрунтових патогенів і шкідників. Така картопля краще розвивається і краще використовує весняну вологу.
Вологе пророщування насіннєвої картоплі
Щоб отримати картоплю в більш ранні терміни, потрібно піддати посадочні бульби вологому пророщуванню. Для цього, попередньо проростивши, їх укладають в ящик з торфом, тирсою або перегноєм товщиною 5 см. Бульби пророщують 15-20 днів при температурі 15-20 градусів.
Можна полити насіннєвим матеріалом — розчином мінеральних добрив з розрахунком 30 г аміачної селітри, 60 г суперфосфату і 20 г калійної солі на 10 л води.
Овочівникам потрібно враховувати, що сорти картоплі потрібно змінювати через 3-4 роки і купувати нові сорти та елітні бульби.
Метод теплового шоку
Заслуговує уваги і метод “теплового шоку”. За цим методом бульби пророщують у теплому приміщенні при температурі 15-20 градусів до утворення на них коротких паростків (5 мм). Потім їх укладають в ящики в 1-2 шари і витримують у світлому приміщенні при температурі 6-8 градусів. Метод “теплового шоку” становить 35-40 днів. У процесі вегетації з таких бульб розвиваються потужні кущі з великою кількістю стебел.
Обробка насіннєвих бульб мікроелементами
Перед садінням корисно обробити насінні бульби в розчині мікроелементів — міді, цинку, бору, марганцю. Багато з цих елементів є в деревній золі, тому корисно передпосадкове опудрювання бульб або внесення золи в грунт при посадці по 20-30 г під кожну бульбу. При цьому врожай підвищується на 30-40 кг зі 100 кв.м.
Щоб забезпечити картоплю необхідними елементами та убезпечити від хвороб і шкідників, корисно вносити в лунки при садінні перевірені добрива,які проникають в рослини і викликають значну активізацію процесу обміну речовин.
Від несприятливих погодних умов та інших стресів захищають картоплю гумати. Вони стимулюють в рослинах вироблення особливих ферментів, що підвищують імунітет. Застосування гуматів обумовлює майже 30% приріст врожаю. Гумінами можна обробляти як насіння, так і самі рослини.
Гарних вам врожаїв!
За детальнішою інформацією щодо способів, строків боротьби з шкідливими організмами та застосування засобів захисту рослин звертайтесь в Управління фітосанітарної безпеки ГУ ДПСС в Івано-Франківській області за адресою: м.Калуш, вул. Добровлянська, 2 А та с.Підлужжя,вул.Шевченка,1 Івано-Франківського району
Оксана КОВАЛЬЧУК, провідний спеціаліст Управління фітосанітарної безпеки ГУ ДПСС в Івано-Франківській області