Калуська районна
державна адміністрація

Управління Держпродспоживслужби в районі інформує


РЕЄСТРАЦІЯ ПОТУЖНОСТЕЙ У ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБІ

2022.04.21

                 Оператор ринку харчових продуктів (далі – оператор ринку) - суб’єкт господарювання, який провадить діяльність з метою або без мети отримання прибутку та в управлінні якого перебувають потужності, на яких здійснюється:

 • первинне виробництво,

• виробництво,

• реалізація та/або обіг харчових продуктів та/або інших об’єктів санітарних заходів (крім матеріалів, що контактують з харчовими продуктами).

                Первинне виробництво – виробництво та вирощування продукції, у тому числі збір врожаю, доїння, розведення тварин до моменту забою, полювання на тварин, рибальство та збір врожаю диких рослин.

             Первинна продукція – продукція первинного виробництва, яка включає продукти рослинного походження, продукцію тваринництва, рибальства, мисливства.

             Враховуючи викладене, сільгосппідприємство, що здійснює господарську діяльність з вирощування зернових, технічних та зернобобових культур - є оператором ринку. Отже воно має зареєструвати у Реєстрі потужностей операторів ринку (далі – Реєстр) усі потужності (у тому числі орендовані), що використовуються у первинному виробництві.

Які дії має здійснювати сільгосппідприємство – оператор ринку?

          Оператори ринку, що мають в управлінні відповідні потужності мають: ü або отримати у Держпродспоживслужби експлуатаційний дозвіл на них, ü або зареєструвати їх у державному Реєстрі.

          У Реєстрі реєструються потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів, на які не вимагається отримання експлуатаційного дозволу (ч. 1 ст. 25 Закону № 771).

 Експлуатаційний дозвіл мають отримати оператори ринку, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження.

               Враховуючи те, що сільгосппідприємство - запитувач здійснює діяльність з вирощування зернових, технічних та зернобобових культур, воно не зобов’язане отримувати експлуатаційний дозвіл. Адже його діяльність пов’язана з виробництвом та зберіганням харчових продуктів, інгредієнтами яких є продукти рослинного походження (абзац 5 п. 2 ст. 23 Закону № 771). Тому, такий оператор ринку зобов’язаний лише зареєструвати власні потужності у Реєстрі .

Як здійснити реєстрацію потужностей?

           Для цього оператори ринку мають подати до територіального органу Держпродспоживслужби заяву про державну реєстрацію потужності (далі – заява). Форма наведена у додатку 2 до Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб'єктам, затвердженого Наказом Мінагрополітики від 10.02.2016 р. № 39 (далі – Порядок № 39).




<<< Повернутись в розділ
Календар
Квітень 2022
В П В С Ч П С
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30