Калуська районна
державна адміністрація

Управління Держпродспоживслужби в районі інформує


Спеціалісти Держпродспожислужби провели в навчальних закладах Івано-Франківщини інформаційні заходи з питань шкоди тютюнопаління

2023.06.01

Навесні 2023 року спеціалісти управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області провели ряд заходів з метою підвищення обізнаності населення про заборону куріння, вживання і використання тютюнових виробів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, електронних сигарет та кальянів у місцях, що визначені законодавством; мотивування населення, і найперше – молоді, дбати про своє здоров’я та захищати своє право на вільне від тютюнових викидів повітря.

Зокрема, проведено навчання для учнів 11 профтехосвітніх навчальних закладів на тему: «Особливості контролю за дотриманням антитютюнового законодавства. Місця вільні від куріння», де особливу увагу приділено шкоді куріння та тютюнового диму для здоров’я підлітків, а також 6 інформаційних заходів  «Година споживчих знань» для школярів 8-11 класів, в ході яких висвітлено тему «Небезпека тютюнопаління, вейпів, кальяну та електронних сигарет на здоров’я підлітків, наслідки пасивного куріння для дітей. Як себе захистити?».

Крім того, з метою недопущення порушень антитютюнового законодавства проведено 4 виїзні наради (круглі столи) з представниками територіальних громад області, суб’єктами господарювання та громадськими організаціями.

В процесі спілкування з директорами, вчителями навчальних закладів та представниками органів місцевого самоврядування було видно розуміння масштабів та проблематики  згаданої теми.

Та, мабуть, найважливішу роль для профілактики тютюнопаління виконує  сім’я.

Захистити дитину від паління електронних чи звичайних сигарет може бути складно. Тож пропонуємо декілька порад для батьків, які дозволять зменшити ризик розвитку цієї згубної звички:

- подавайте хороший приклад; якщо ви курите, кидайте та уникайте куріння на очах у вашої дитини;

- слідкуйте за діяльністю вашої дитини, особливо, коли вона гуляє з друзями. Поговоріть про шкідливість куріння і заохочуйте її уникати тиску з боку однолітків;

- звертайте увагу на будь-які зміни в поведінці чи здоров’ї вашої дитини; якщо помітили щось тривожне – зверніться  за допомогою;

- заохочуйте свою дитину займатися здоровою діяльністю, наприклад, спортом або іншими хобі. Це може допомогти зменшити ризик того, що вона звертатиметься до куріння або вейпінгу як способу впоратися зі стресом або нудьгою;

- приймайте активну участь у житті вашої дитини, це допоможе побудувати міцний зв’язок і відкрити лінії спілкування.

 Варто пам’ятати, що вейпінг не є безпечною альтернативою курінню. Розповідаючи молодим людям про шкідливі наслідки вейпінгу, ми допоможемо їм приймати зважені рішення, уникнути залежності та інших проблем зі здоров’ям.

 

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Червень 2023
В П В С Ч П С
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1