Калуська районна
державна адміністрація

Новини


Інформація щодо тарифів на доставку (розподіл) газу у 2021 році: роз’яснення департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури ОДА

892

2021.01.13

Департамент економічного розвитку, промисловості та інфраструктури обласної державної інформації інформує щодо тарифів на доставку (розподіл) газу у 2021 році.

Яка доля нового тарифу на доставку газу у видатках домогосподарств на газозабезпечення?

Щомісячні видатки родини на газозабезпечення складаються із двох платежів: за спожитий газ, та його доставку (розподіл). Враховуючі, що середня ціна газу в січні прогнозується на рівні 8-9 грн за куб.м, доля тарифу на доставку не перевищує зазвичай 15%.  Це найменший показник серед сусідніх країн Європи.

Для порівняння, тариф на доставку куб.м газу складає: Болгарія - 10,31 грн, Словаччина - 6,31 грн, Латвія - 5,01 грн, Литва - 3,86 грн, Польща - 3,53 грн. 

Чому тарифи облгазів переглядаються кожен рік?

Така необхідність виникає через щорічну зміну вартості витрат, які необхідні для забезпечення безперебійної роботи газорозподільних мереж. До найбільших статей видатків відносяться:

Придбання технологічного газу

Фонд оплати праці

Податки

Операційні витрати: робота аварійної служби та поточні ремонти

Компенсація боргів 2014-2019 рр

За останні 6 місяців 2020року вартість газу зросла в 3 рази. Також, впродовж року середня зарплатня в Україні зросла на 15%

Чому старі борги впливають на нові тарифи?

Борги 2014-2019 рр виникли через збиткові тарифи на доставку (розподіл газу). Їх розмір був нижче собівартості обслуговування газових мереж – адже п’ять років поспіль тариф не переглядався. Тому оператори ГРМ (облгази) накопичували борги, не в змозі сплатити «Укртрансгазу» за частину використаного технологічного газу для безперебійної доставки клієнтам.  За цей період сума таких боргів досягла більше 20 млрд грн.

Погашення цих боргів можливо або за рахунок включення їх у тариф, або шляхом їх списання. Народні депутати не квапляться із списанням заборгованості, як це пропонується у законопроект №3800-1, який зареєстрований у Верховній Раді ще наприкінці липня 2020 року. Він передбачає списання боргів, які виникли через збитковість тарифів на розподіл. Поки цей законопроект не прийнятий, такі борги мають бути включені у тариф на доставку газу.

Оператори ГРМ включили половину боргів у тариф на доставку на 2021 рік (застосувавши розстрочку на два роки) – після чого цей тариф зріс у 3- 4 рази. Але НКРЕКП затвердив тариф із більшою розстрочкою (на 15 років), щоби покрити обґрунтовані витрати газорозподільних компаній та сплатити борг «Укртраснгазу» поступово, без значного збільшення тарифу.

Що таке технологічний газ?

Щоб газ рухався по газопроводах до споживачів, оператори ГРМ постійно створюють і підтримують у мережах необхідний тиск. Для цього необхідний технологічний газ, який закуповують за ринковою ціною. Вартість цього газу є найбільшою складовою вартості доставки. В поточному тарифі на 2020 рік ціна цього газу становить 3850 грн за тис. куб м. А в новому тарифі вона має складати близько 6000 грн тис. куб м. і відображена в оновленому тарифі для облгазів.

З 2014 року і дотепер, зважаючи на соціально-економічну ситуацію в країні, НКРЕКП закладав в тариф для операторів ГРМ витрати на технологічний газ в заниженому обсязі. В 2021 році вперше за останні шість років виробничо-технічні витрати (ВТВ) газорозподільних компаній приведені у відповідність до європейських стандартів і становитимуть у структурі тарифу близько 30%.

Отже тариф на розподіл (доставку) газу зріс до економічно обґрунтованого рівня. Тому кожен споживач газу може бути впевнений, що у будь-який момент він матиме на своїх газових приладах блакитне паливо належного тиску, калорійності та якості. І сплачуючи тариф, ніяких боргів, що призведуть до подальшого зростання тарифу, не виникає.

Тому нова методика обліку технологічних витрат у тарифі на розподіл газу є прогресивною. У ній обсяги втрат прив'язані до віку мереж і обладнання. Отже: що новіші мережі, обладнання і матеріали у операторів ГРМ, то менші будуть і витрати на них. Таким чином НКРЕКП закладає дієві  стимули для капітальних інвестицій в розвиток мереж та стримування подальшого зростання тарифів.

Чому тарифи на розподіл (доставку) газу відрізняються в залежності від регіону?

Тариф залежить від обсягів споживання газу, технічних особливостей мережі та специфіки споживання. Наприклад, чим більше споживання газу, тим менший тариф – і навпаки. Адже витрати на обслуговування газової мережі майже не залежать від обсягу газу, що транспортують по неї. Тому проста арифметика: при незмінній вартості витрат у чисельнику збільшення обсягу споживання у знаменнику дає менший тариф.   

Як НКРЕКП розраховує тариф на розподіл газу?

Тариф на розподіл (доставку) природного газу – це вартість гарантованої доставки кубічного метру газу до споживача.

НКРЕКП розраховує цю величину для кожного оператора ГРМ шляхом співвідношення вартості його витрат на обслуговування газорозподільної  мережі до річної замовленої потужності (це обсяг газу, доставленого до споживачів за рік).

Тариф – єдине джерело фінансування газорозподільних мереж та роботи операторів ГРМ.

Чи можливо знизити тарифи на газ для населення?

На виконання доручення Президента України, під час наради з керівництвом Міненерго, НАК «Нафтогаз», НКРЕКП, Оператором ГТС та представниками Офісу Президента було напрацьовано два підходи, які дозволять суттєво знизити тарифи на газ для населення.

Перший підхід — це формування тарифів на газ за формулою «ціна на європейських хабах «мінус» транспортування газу до України», який пропонує Міністерство енергетики. Крім того, пропонується тимчасово обмежити маржу для газопостачальників. Очікуваний результат: суттєве зниження тарифів і нівелювання спроб спекулянтів зберегти надприбутки в умовах формування нових європейських правил.

Другий підхід, який пропонує державна компанія «Нафтогаз», — це посилення конкуренції на ринку шляхом обов’язкової публікації всіма газопостачальними компаніями свого річного тарифу на газ, як це вже робить «Нафтогаз». Крім того, пропонується, аби газопостачальні компанії почали активно конкурувати за базу споживачів, що призведе до зниження тарифів у межах відкритих торгів. Очікуваний результат: посилення конкуренції та, як наслідок, суттєве зменшення платіжок для українців.

Також за результати наради з відповідальними відомствами сформовано механізм, який дозволить зменшити ціну на транспортування газу. НКРЕКП терміново починає ретельну перевірку всіх газопостачальників, які на сьогодні мають найвищі тарифи на цю послугу.

Водночас важливою політикою нашого Уряду залишається підтримка найбільш незахищених верств населення. Сьогодні в Україні 3,1 млн домогосподарств отримують субсидії для оплати комунальних послуг. Середній розмір нарахувань, наприклад за листопад 2020 року, становив 1,6 тисячі гривень. Це майже на 250 грн більше, ніж у 2019 році. В окремих регіонах середній розмір субсидії за рік зріс на 300-500 грн щомісячно. Це зменшує навантаження на сімейні бюджети найбільш незахищених верств населення. І це справедлива державна політика, яка буде продовжуватися разом із підвищенням зарплат та програмою щодо відновлення економіки.

Як зекономити на оплаті тарифу на доставку газу?

Споживачі можуть платити за доставку одним платежем за квартал, півроку, або навіть на рік. Таким чином вони зменшать свої витрати на комісії при проведенні платежів.

Це актуально для споживачів із газовою плитою або плитою та колонкою: якщо підсумувати їх щомісячні платежі за доставку газу, то це становить від 100 до 200 грн на рік.   

На додачу – в Особистому кабінеті 104.ua є можливість сплачувати одним платежем за доставку газу та за сам газ. Це також дозволяє економити на комісії.

Нові платіжки – без температурних коефіцієнтів

Останніми роками у галузі велась дискусія, як слід при розрахунку вартості доставки газу споживачеві враховувати приведення обсягу споживання блакитного палива до стандартних умов. Для цього в платіжках використовували температурні коефіцієнти. 

В нових тарифах ця історія доведена до логічного завершення. У новому, 2021 року температурні коефіцієнти зникнуть з платіжок за розподіл (доставку) газу, які отримають споживачі. Адже після двох років судів, цього газу обсяги технологічних втрат газу будуть враховані в тарифі на його доставку.

Оплата праці газовиків та інших енергетиків: чи є баланс?

Щоб кожен споживач мав надійне газопостачання своєї оселі, господарства, офісу або підприємства, газорозподільні мережі треба постійно обслуговувати. Щодня газовики долають сотні кілометрів, обстежуючи  газопроводи на предмет витоків газу, усувають пошкодження мереж і обладнання, виконують капітальні ремонти й осучаснюють мережі – для нашого безперебійного користування газом.

Для захисту від аварійних ситуацій та оперативного та якісного клієнтського сервісу з усіх питань, пов’язаних з газом, у газорозподільній галузі працює близько 50 тис. фахівців. Вони мають спеціальні знання, працюють здебільшого у ненормованому графіку, часто – в умовах підвищеної небезпеки.

На оплату праці фахівців Операторів ГРМ у тарифі на 2021 рік закладено приблизно 30%. У 2020 році середня заробітна плата у газорозподільній галузі становить 12 тис. гривень. Цей рівень оплати праці є не лише нижчим від середнього у промисловості України, а й суттєво нижчим у порівнянні з працівниками компаній-операторів розподілу електроенергії,. Для них НКРЕКП у тарифі встановив середню зарплатню на рівні 16 тис. грн. Тому, аби зменшити нерівність оплати праці газовиків та енергетиків, та уповільнити критичний відтік кадрів з підприємств газової сфери, ця складова тарифу на доставку газу зросте на YY (15)%.

Операційні витрати: куди облгази спрямовують кошти?

Газова інфраструктура має постійно перебувати в робочому стані та підтримувати достатній тиск газу, щоб усі споживачі могли користуватись блакитним паливом в будь-якому обсязі в будь-який час.

Підтримання належного тиску в газорозподільній системі пов’язане з постійними витратами. І це не тільки технологічний газ, а й поточні ремонти та заміна й осучаснення газового обладнання. 

Тому ще 15% коштів тарифу газорозподільних компаній витрачається на операційну діяльність – щоденні заходи з обслуговування обладнання й мереж задля підвищення безпеки газопостачання споживачів. Ці витрати операторів ГРМ є постійними, фіксованими й контролюються Регулятором.  Вони включають вартість труб, газового устаткування, матеріалів і запчастин, а також пального, необхідного для оперативної роботи аварійної газової служби 104. 

Обслуговування газового устаткування включає щоденне обстеження багатокілометрових наземних і підземних мереж на предмет витоків газу, виконання поточних ремонтів та коригування тиску в газогонах на основі точних гідравлічних розрахунків.

Також за ці кошти облгази забезпечують роботу аварійно-диспетчерських служб, які працюють для споживачів газу 24 години на добу 365 днів на тиждень. Служба газу 104 отримує на добу в середньому 300 викликів та виїжджає у найвіддаленіші населені пункти на допомогу людям.

Крім того, до операційних витрат операторів ГРМ входять усі необхідні роботи з обліку газу та всі сучасні онлайн і офлайн клієнтські сервіси для споживачів.

Інвестиції в розвиток мереж – міф чи реальність?

Оператори ГРМ щороку спрямовують інвестують в осучаснення, заміну й редизайн розподільних мереж. Адже наша країна отримала газопроводи у спадок від Радянського Союзу, де вони були розраховані на значно більшу потужність та кількість споживачів.  

Аби фізична зношеність розподільних мереж і вичерпання більшістю газового обладнання свого експлуатаційного терміну не становили загрози безпеці, якості та надійності газопостачання споживачів, 2,5% складової свого тарифу на розподіл (доставку) природного газу облгази у 2021 році інвестують в модернізацію газопроводів та заміну устаткування.

Газорозподільні підприємства власними силами виробляють і встановлюють на газопроводах  сучасне обладнання європейського рівня. Так, лише у поточному році на газопроводах по всій країні було встановлено більше тисячі сучасних потужних шафових газорозподільних пунктів українського виробництва. Кожна така «жовта шафа» ще довгі роки забезпечуватиме стабільний тиск газу для сотень тисяч споживачів у всіх куточках України.

Деякі компанії-оператори ГРМ вже мають чіткі розрахунки і покрокові плани, як за допомогою інвестицій в газову інфраструктуру зменшити приблизно на третину свої виробничо-технологічні втрати на мережах, а відтак – і знизити плату за доставку газу для своїх клієнтів.

Безкоштовні лічильники газу для побутових споживачів

Деякі облгази вже закінчили встановлення лічильників газу для своїх побутових клієнтів, які мешкають на їх ліцензійній території. Але, переважно у великих містах, це питання досі залишається актуальним і соціально чутливим.

В оновленому тарифі на розподіл (доставку) газу 3% тарифної складової призначені для планового оснащення побутових споживачів газу сучасними газовими лічильниками. Для всіх операторів ГРМ Регулятор передбачив кошти на встановлення більше ніж 120 тис. безкоштовних приладів обліку газу побутовим домогосподарствам. Значні фінансові ресурси для виконання цих соціально значущих робіт отримають газові компанії в містах Києві, Харкові, Кривому Розі, Дніпрі, а також Запорізькій та Дніпропетровській областях.

Крім того, вперше НКРЕКП передбачила в тарифі на розподіл кошти для формування обмінного фонду лічильників газу. Два роки тому коштів на цей напрям ліцензійної діяльності операторів ГРМ не виділяли взагалі.

Натомість тепер газові компанії матимуть змогу закупити близько 300 тис. приладів обліку газу. Їх встановлюватимуть побутовим клієнтам на час проведення повірки індивідуальних газових лічильників. Значний підмінний фонд лічильників зможуть сформувати газові компанії Львівської, Київської, Днепропетровської, Вінницької, Хмельницької, Сумської і Харківської областей.

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Січень 2021
В П В С Ч П С
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6