Калуська районна
державна адміністрація

Новини


Юрій Драганчук: Старт нової програми «Доступна іпотека» має бути швидким, ефективними і без додаткових бюджетних видатків на першому етапі

45

2021.02.02

Нещодавно Урядом оприлюднено доопрацьовану постанову від 27.01.2021 №63 «Деякі питання здешевлення вартості іпотечних кредитів», якою передбачено запуск нової іпотечної програми під 7% річних, ініційованої Президентом України.

Рішенням Уряду, зокрема, затверджено Порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів, розроблений Мінфіном.

«При розробці проекту постанови Мінфін ставив за мету, щоб «Доступна іпотека» надала можливість людям з відносно невисоким рівнем доходу отримувати житло в кредит з частковою компенсацію відсотків державою», – розповів заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук у своїй колонці для інтернет-видання «Сьогодні».

Він зазначив, що започаткування програми «Доступна іпотека» не вимагатиме додаткових видатків з держбюджету на першому етапі, окрім вже передбачених 2 млрд гривень на функціонування згаданого Фонду.

Запуск програми не потребує багато часу та ресурсів на організаційно-адміністративні заходи і процеси, адже вже є кваліфіковані кадри й офіс.

«Головним нашим завданням було надати громадянам доступне іпотечне кредитування. Принципово, аби старт цієї програми був швидким і не вимагав додаткових бюджетних видатків.

Мінфін знайшов таке рішення. Ми розробили новий механізм іпотеки, який реалізуємо через існуючий Фонд розвитку підприємництва. Технічно це нескладно. Достатньо було внести зміни до урядових постанов, відповідно до яких Фонд протягом року вже фінансує «Доступні кредити "5-7- 9%» для підтримки малого і середнього бізнесу, а також до внутрішніх документів Фонду», – зазначив Юрій Драганчук.

Окреслено основні маркери програми доступної іпотеки, закладені до Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів.

Насамперед, це максимально сприятливі для людей 7% річних, які сплачуватиме позичальник іпотечного кредиту.

Максимальна сума іпотеки становитиме 2 млн грн. Кредит можна буде отримати строком до 20 років, із мінімальним першим внеском 15% вартості.

Нормативна площа – 50 кв. м загальної площі житла на одинокого громадянина чи сім’ю з двох осіб та 20 кв. м – на кожного наступного члена родини.

Ідеться про первинний і вторинний ринок житла, зокрема, індивідуальні будинки – об’єкти введені в експлуатацію після 2017 року.

«Скористатись новою програмою зможе широке коло громадян України. Вони отримуватимуть часткову компенсацію відтоків за іпотечними кредитами. Передусім держава зважатиме на потреби громадян, які потребують поліпшення житлових умов, мешканців гуртожитків та аварійних будинків, внутрішньо переміщених осіб, освітян і медиків, працівників бюджетної сфери і молоді родини», – підкреслив заступник Міністра.




<<< Повернутись в розділ
Календар
Лютий 2021
В П В С Ч П С
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 1 2 3 4 5 6