Калуська районна
державна адміністрація

Новини


Відбулася онлайн-конференція щодо впровадження Програми медичних гарантій в умовах децентралізації

2021.04.10

В обласній державній адміністрації відбулася тематична онлайн-конференція «Децентралізація в умовах трансформації системи охорони здоров'я».
У заході взяли участь радник голови обласної державної адміністрації Едуард Греков, голова обласної ради Олександр Сич, керівник Національної служби здоров’я Андрій Віленський, директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар'яна Возниця, директор департаменту охорони здоров’я ОДА Ігор Дмитренко, фахівці Національної служби охорони здоров’я України, представники місцевої влади та медичних закладів області.
 
Радник голови облдержадміністрації Едуард Греков привітав усіх присутніх та висловив вдячність організаторам конференції за можливість поспілкуватися на актуальну тематику з питань охорони здоров’я сьогодення, впровадження нової програми медичних гарантій 2021 року.  
 
«Ми високо цінуємо можливості співпраці із фахівцями Національної служби здоров’я України, які завжди надають фахову підтримку та допомогу закладам охорони здоров’я у впровадженні нових принципів фінансування медицини за європейськими зразками. У 2020 році із НСЗУ співпрацювали 65 закладів охорони здоров’я області, які підписали договори стосовно 34 пакетів медичних послуг програм медичних гарантій, з них 4 пакети послуг – для протидії коронавірусному захворюванню, – розповів Едуард Греков. - Наразі до програми медичних гарантій 2020-2021 року заклади охорони здоров’я надали 511 пропозицій, з яких 390 – розглянуто, а 120 – перебувають на доопрацюванні у НСЗУ».
 
Голова обласної ради Олександр Сич зауважив, що у ході децентралізації територіальні громади стають основними суб’єктами, які надаватимуть послуги, зокрема у сфері охорони здоров’я.  
 
«Саме у спільній розмові управлінських практиків, які запроваджують медичні реформи, нам вдасться знайти шляхи вирішення існуючих проблемних питань реформування цієї галузі», - зауважив посадовець.
 
На нараді йшлося про результати роботи першої в Україні Програми медичних гарантій, що стартувала минулого року, план впровадження програми-2021 в умовах децентралізації. Наголошувалося, що розвиток медичної інфраструктури на Івано-Франківщині має стати одним із пріоритетів для новостворених громад, адже процес децентралізації – це насамперед питання доступності, якості, вчасності надання медичної допомоги мешканцям області.
 
Зазначалось, що у процесі децентралізації на зміну районам приходять громади. Вони отримують повноваження, які раніше були на районному рівні, майно (медзаклади, які були у власності районів) та ресурси для управління (бюджет). Не кожна громада має на своїй території лікарню. Сучасна, добре обладнана лікарня стає перевагою та робить регіон привабливим як для мешканців, так і для інвесторів. Забезпечити людям необхідні медичні послуги за місцем проживання означає підвищити якість і комфортність життя в регіоні.

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Квітень 2021
В П В С Ч П С
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1