Калуська районна
державна адміністрація

Новини


Територіальним громадам необхідно скористатися можливостями від реалізації проєкту «Розвиток соціальних послуг», – Світлана Онищук

44

2021.08.31

Про участь територіальних громад у пілотному проєкті «Розвиток соціальних послуг» ішлося сьогодні на нараді у голови обласної державної адміністрації Світлани Онищук.

За інформацією департаменту соціальної політики облдержадміністрації, постановою Кабінету міністрів України від 21.07.2021 № 741 затверджено порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реалізації пілотного проекту «Розвиток соціальних послуг».

Відтепер органи місцевого самоврядування мають змогу надавати відповідні соціальні послуги на умовах співфінансування за рахунок коштів місцевих бюджетів та державного бюджету.

Учасниками пілотного проєкту «Розвиток соціальних послуг» за рішенням Міністерства соціальної політики можуть бути сільські, селищні, міські ради, які уже надають соціальні послуги та подали до Національної соціальної сервісної служби України пакет документів про намір взяти участь у проєкті. Обсяг бюджетних коштів, що виділяється окремій територіальній громаді в межах проєкту, не може перевищувати два мільйони гривень протягом бюджетного року.

Зокрема, у рамках проєкту у 2021 році держава підтримає розвиток таких соціальних послуг:

  • денного догляду для дітей з інвалідністю та осіб з інвалідністю;
  • супроводу під час інклюзивного навчання;
  • соціального супроводу при працевлаштуванні та на робочому місці;
  • тимчасового відпочинку для батьків або осіб, які їх замінюють, що здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю;
  • підтриманого проживання;
  • стаціонарного догляду.

Керівників тергромад поінформовано про вимоги щодо участі у проєкті, а саме – в територіальних громадах уже повинні працювати фахівці із соціальної роботи. Також необхідно провести моніторинг, визначити потреби населення відповідної територіальної громади у соціальних послугах та передбачити у бюджеті громади не менше ніж 20 відсотків потреби у фінансуванні соціальних послуг, надання яких забезпечуватиметься в межах проєкту.

Для участі у проєкті виконавчі органи сільських, селищних, міських рад повинні подати до Нацсоцслужби відповідний пакет документів, затверджений Мінсоцполітики. Їх перелік розміщено на сайті Міністерства соціальної політики України та Національної соціальної сервісної служби України.

Зазначено, що в області ця робота триває і вже дві громади – Коломийська і Верховинська – подали необхідні документи для участі у проєкті.

«Державна підтримка у соціальній сфері дуже важлива, особливо для вразливих верств населення. Тому територіальним громадам необхідно активізувати роботу і якнайшвидше скористатися можливостями, які надаються з державного бюджету для реалізації цього пілотного проєкту», – наголосила Світлана Онищук.

 



<<< Повернутись в розділ
Календар
Серпень 2021
В П В С Ч П С
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4