Калуська районна
державна адміністрація

Новини


В Офісі Президента відбулася зустріч щодо реалізації судової реформи в Україні

501341692631a551f1a23e8c885c7c0d 1633617737 extra large

2021.10.08

В Офісі Президента України відбулася робоча зустріч щодо імплементації судової реформи, під час якої було обговорено питання відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) та порядку обрання на посади членів Вищої ради правосуддя (ВРП).

У робочій зустрічі взяли участь: голова Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, очільник Комісії з питань правової реформи при Президентові України Сергій Іонушас, заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов, голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Андрій Костін, голова Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна, голова Верховного Суду Валентина Данішевська, голова Ради суддів України Богдан Моніч, представники посольств країн «Великої сімки» та Європейського Союзу в Україні.

Сергій Іонушас наголосив, що важливим питанням залишається відбір кандидатів до складу Етичної ради.

«Ми непорушні у необхідності якнайшвидшої реалізації ухваленого законодавства на підставі тих норм, які є», – сказав народний депутат.

Богдан Моніч зазначив, що Рада суддів України продовжує роботу над визначенням кандидатур до Етичної ради. Він сподівається, що наприкінці жовтня Рада суддів проведе співбесіди з кандидатами.

Андрій Костін зауважив, що діалог щодо формування Етичної ради на цьому етапі має оптимістичний вигляд.

«Дуже важливо, що Рада суддів готова виконувати закон і делегувати своїх представників до Етичної ради. Для нас важливо, щоб Етична рада запрацювала», – наголосив він.

Також народний депутат відзначив важливість початку роботи конкурсної комісії для обрання кандидатів до складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

«Треба якнайшвидше почати роботу цієї конкурсної комісії», – додав він.

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська наголосила на важливості проведення судової реформи в Україні.

 

«Представники судової гілки влади на етапах підготовки, ухвалення та впровадження законів (щодо роботи ВРП та ВККС. – Ред.) говорили про певні вади, суперечності й необхідність деяких змін. Водночас ми ніколи не ставили впровадження реформи в залежність від того, чи будуть внесені зміни (до законодавства. – Ред.). Про це свідчить те, що Вища рада правосуддя запустила цю реформу своєчасно, без будь-яких зволікань», – зауважила Валентина Данішевська.

Голова Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна акцентувала увагу на питанні про звернення пленуму Верховного Суду до Конституційного Суду щодо перевірки відповідності Конституції норм закону про порядок обрання та призначення членів Вищої ради правосуддя. Зі свого боку голова Верховного Суду зазначила, що це звернення жодним чином не затримає подальші кроки щодо реалізації судової реформи.

Перший секретар з політичних питань Посольства Великої Британії в Україні Джеймс Род-Мур закликав продовжити процес формування Етичної ради та відбір кандидатів до складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

«Щойно процес відбору та голосування розпочнеться, очікується дуже суттєва фінансова, моральна та політична підтримка з боку міжнародної спільноти», – зауважив Джеймс Род-Мур.

Керівник сектору з питань верховенства права та боротьби з корупцією Представництва Євросоюзу в Україні Манфредас Лімантас наголосив, що Етична рада має якомога швидше розпочати свою роботу, щоб реалізація судової реформи продовжувалася.

«Це буде комплексна реформа, яка принесе користь і українським громадянам, і міжнародним інвесторам», – наголосив Манфредас Лімантас.

Учасники зустрічі підтвердили важливість проведення регулярних консультацій щодо стану реалізації судової реформи.




<<< Повернутись в розділ
Календар
Жовтень 2021
В П В С Ч П С
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6