Калуська районна
державна адміністрація

Новини


Роз’яснення про успадкування майна

2022.03.23

Чи має сестра право на спадок брата, якщо вона не надавала йому матеріальну допомогу при житті та не брала фінансової участі у витратах на поховання? Родичі вважають, що ні, тому подали до Катерини Дмитрівни позов, щоб усунути її від спадкування. Та чи правомірно це?

Родичі Катерина Дмитрівни звернулися до суду із позовом про усунення її від права на спадкування за законом, як спадкоємиці другої черги після смерті її брата Степана Дмитровича.

Так склалося, що дружини і дітей у Степана Дмитровича не було. Чоловік мав інвалідність другої групи та, за словами родичів, потребував сторонньої допомоги, яку вони йому й надавали.

А ось сестра начебто не цікавилась здоров’ям свого брата, ніяк не допомогала. Коли чоловік помер після ДТП, Катерина Дмитрівна також фінансово участі у похороні не брала.

Тож родичі вважали, що вона не має права на спадок, що і намагались довести у суді.

Відповідно до ч. 5 ст. 1224 Цивільного кодексу України за рішенням суду особа й справді може бути усунена від права на спадкування за законом, якщо буде встановлено, що вона ухилялася від надання допомоги спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані.

Катерина Дмитрівна звернулася по допомогу до системи БПД. Фахівець Івано-Франківський місцевий центр з надання БВПД з’ясував у Катерина Дмитрівни, що вони з братом були у добрих стосунках. Матеріально вона братові й справді не допомагала, бо не могла — має на утриманні 10 дітей, але брат і не просив. Також Катерина Дмитрівна підтвердила, що фінансової участі у похованні не брала, бо вважала, що витрати покриє винуватець ДТП, внаслідок якого брат і помер.

Тож не було жодних доказів, що Степан Дмитрович звертався до Катерини Дмитрівни за матеріальною допомогою, а та йому відмовила. Участь у оплаті поховання також не впливає на право на спадщину. Про ці обставини було повідомлено суду. У результаті суд дійшов висновку, що позов задоволенню не підлягає.

Тепер Катерина Дмитрівна має право претендувати на спадщину за законом.

Ця справа в Єдиному державному реєстрі судових рішень: https://cutt.ly/GPsHo00

Більше кейсів системи БПД тут https://bit.ly/35YQ57A

________

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги за цим посиланням: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

#БПД#ПравоваДопомога#LegalAid

 

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Березень 2022
В П В С Ч П С
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2