Калуська районна
державна адміністрація

Новини


До вашої уваги результати Дев’ятого щомісячного опитування керівників підприємств «Український бізнес в умовах війни» (січень 2023)

3

2023.03.24

Щомісячне опитування керівників підприємств проводить ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» (далі ІЕД) в рамках зміни дії проєкту «Підтримка Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю», який фінансується Європейським Союзом та співфінансується МБФ «Відродження» та благодійним фондом ATLAS Network (CША).

Як показали результати опитування, бізнес адаптується до роботи в умовах російського ракетного терору.

Плани підприємств на найближчі два роки залишаються оптимістичними, водночас зросла невизначеність у довгостроковій перспективі. Оцінки поточної ситуації як на рівні країни, так і для підприємств покращуються два місяці поспіль. Також покращились короткострокові виробничі очікування. Рівень невизначеності в 6-ти і 3-місячній перспективі продовжує знижуватися, а очікування за 6 місяців покращуються два місяці поспіль.

У січні 2023 року дві головні проблеми для бізнесу залишилися незмінними: це перебої з електропостачанням та зростання цін. Третє місце розділили такі проблеми, як складнощі з перевезенням сировини або товарів територією України та фізична небезпека для роботи.

У січні бізнес залишався стійким до російських терористичних атак, але відновлення виробництва було неактивне. У сумі на майже повні, повні та вище ніж повні обсяги виробництва в січні (як і в листопаді та грудні) працювали 47% опитаних.

Середні витрати часу через вимкнення електроенергії становили 23% від робочого часу в грудні. Підприємства тимчасово призупиняли роботу через вимкнення електропостачання, але покращили рівень забезпечення незалежними джерелами живлення.

Відновлення експортної діяльності незначною мірою покращилося: частка підприємств, які зупинили експорт після 24 лютого 2022 року та не змогли його відновити, опустилася до рекордно низьких 10%. Таким чином, уперше зафіксовано позитивні тенденції щодо відновлення експортної діяльності після чотирьох місяців стагнації.

Найважливішими перешкодами при експорті залишаються черги на кордоні, морська блокада та складні митні формальності. Багато експортерів досі не можуть переорієнтуватися з ринків СНД і знайти нових партнерів.

Ознайомитися детальніше з повними результатами досліджень можна за посиланням: https://business.diia.gov.ua/uploads/5/29087-rezul_tati_dev_atogo_somisacnogo_opituvanna_kerivnikiv_promislovih_pidpriemstv_ukrains_kij_biznes_v_umovah_vijni.pdf




<<< Повернутись в розділ
Календар
Березень 2023
В П В С Ч П С
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1