Калуська районна
державна адміністрація

Новини


У Калуському районі готуються до пожежонебезпечного періоду

2

2023.03.30

З настанням потепління починається пожежонебезпечний період, який супроводжується великими пожежами в природних екосистемах із загорянням сухої трави, лісової підстилки та очерету на заболоченій місцевості. На виробничих територіях, уздовж транспортних магістралей і залізничних шляхів і навіть на узбіччях вулиць масово спалюють сміття. Саме тому збільшується небезпека виникнення пожеж, основним фактором яких є саме необережність у поводженні з вогнем та недотриманням правил пожежної безпеки.

Тож варто посилити роз’яснювальну роботу серед населення про заборону спалювання сухої рослинності. На цьому наголосила голова РДА Жанна Табанець під час засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке відбулося сьогодні, 30 березня. 

За словами начальника районного управління ДСНС Василя Микитина, виникло 36 пожеж в екосистемах району. Спільно з працівниками поліції проведено 16 профілактичних рейдів. Для виявлення правопорушників та осередків загорянь в екосистемах в нагоді стають дрони, завдяки яким пожежі можна виявляти на ранніх стадіях їх виникнення, а паліїв ще на етапі вчинення правопорушення.Так, цього року уже притягнено до адміністративної відповідальності 5 осіб.

На засіданні комісії наголошувалося, що головними причинами пожеж в екосистемах лишаються – спалювання рослинності та неконтрольоване поводження з вогнем під час відпочинку. А поширенню загорянь сприяють неприбрана рослинність, захаращення лісів, а також відсутність захисних протипожежних розривів у населених пунктах, що розташовані в межах лісових зон Калуського району. 

«Маємо працювати на випередження, щоб не допустити пожеж в екосистемах. Несвоєчасне реагування може нести за собою людські та матеріальні втрати. Тому мінімізація загорянь в екосистемах є пріоритетом весняно-літнього періоду», - наголосила голова РДА Жанна Табанець.

З урахуванням доповідей та за результатами комісії керівникам громад, рятувальникам та усім причетним службам доручено організувати та провести низку заходів для недопущення на території району пожеж у природних екосистемах у весняно-літній період. Зокрема, доручено організувати роботу з протипожежного облаштування лісів, встановити цілодобовий моніторинг екосистем, обладнати населені пункти в межах лісових зон звукосигнальними пристроями, створити запаси води, розчистити ліси від захаращень, а також  заборонити розведення багать у лісах і рекреаційних зонах, крім спеціально встановлених місць.

Окрім того, необхідно провести оцінку дій готовності усіх лісокористувачів району та організувати проведення спільних рейдів і патрулювань найбільш пожежонебезпечних місць.

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Березень 2023
В П В С Ч П С
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1